Tags: waterbehandeling, zwembad
- Dit onderwerp bevat 34 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 6 dagen, 22 uren geleden door Dolf Swart.
-
AanmakerOnderwerp
-
18 oktober 2023 om 10:20 #40887Dolf SwartDeelnemer
Op gladde verticale delen van het zwembad voel je een ruwe aanslag zitten. Het gaat hier om de muren van het bassin en kunststof delen zoals de verlichting onder water en de tegenstroom uitgang. Er zijn ook 2 (RVS?) handvatten bij de tegenstroom uitgang waarvan op de ene een duidelijke laag zit en de andere helemaal schoon en glad voelt.
De veronderstelling is dat dit ketelsteen/kalkaanslag (calciumcarbonaat) is.
Voordat wij van het zwembad gebruik kunnen maken heb ik de afgelopen jaren 2 x per jaar (eind april en begin juni) chloorshock toegepast. Hierbij werd per keer ongeveer 7 kg granulaat gebruikt. Het bassin is ruim 50 m3.
Het granulaat is calciumhypochloride. Dit zou de calciumcarbonaat kunnen vormen en de aanslag kunnen geven.
Om de aanslag kwijt te raken wil ik citroenzuur gaan gebruiken in het bassin. Ik wil hiervoor de zuur regeling (meting en pomp) van het bassin gebruiken. Deze pompt normaal uit een jerrycan met zwavelzuur maar die wil ik uit een emmer met aangemaakt citroenzuur laten pompen.
De zuur regeling moet dan op een pH van 6 gaan regelen.
Ondertussen wil ik dagelijks de waterhardheid meten.
Doel van deze actie is: de calciumcarbonaat omzetten in calciumcitraat. Dit is uitstekend oplosbaar en kan in de loop van de tijd afgevoerd worden in het riool als het bassin water wordt vervangen.
Heeft er iemand ervaring?
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
18 oktober 2023 om 10:26 #40888SylvesterModerator
Meld even welk type bad en samenstelling. Liner? PP bad? Polyester?
-
18 oktober 2023 om 10:33 #40889Dolf SwartDeelnemer
Het zwembad is van 2005. De bekleding is (matten) met steentjes van 2 cm x 2 cm. Het geheel is van cement en stenen. Bassin maten:
Bad: b x l x diep 4,5 x 9 = 40,5 x 1,45 = 58,7
Trap: b x l x diep x 0,5 1,9 x 2,4 = 4,56 x 1,45 x 0,5 = 3,3
Totaal: 45,06 m2 circa 62,0 m3
Het ontwerp is waarschijnlijk geweest: 1,4 hoogte dus 60 m3
-
18 oktober 2023 om 11:38 #40892zwembadforum.euSleutelbeheerder
Je bent meer aan het experimenteren dan goed is voor het zwembad vrees ik.
Calciumhypochloriet vind ik zelf geen fijne oplossing en zou ook niet weten waarom je dit gebruikt. En doseer je maar 2x per seizoen?
Citroenzuur? pH van 6? Volgens mij zijn al deze factoren de basis van je problemen.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
19 oktober 2023 om 12:12 #40918Dolf SwartDeelnemer
Wat raad je aan als alternatief voor het calciumhypochloriet?
-
19 oktober 2023 om 13:02 #40919zwembadforum.euSleutelbeheerder
Natriumhypochloriet is veel zuiverder naar mijn idee. Verhoogt ook minder de pH waarde, al ontkom je er niet aan.
Heeft te maken met (an-)organische verbindingen, maar waarom beide varianten er zijn weet ik niet precies eerlijk gezegd. Maar de calciumhypochloriet wordt ook echt melkachtig wit bij vermenging en de andere versie heeft dit in veel mindere mate.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
19 oktober 2023 om 15:21 #40920Dolf SwartDeelnemer
Natriumhypochloride is vloeibaar. Ik moet momenteel nog handmatig doseren tijdens de chloorshock. Een spatje op je kleding en je hebt daarna een wit vlekje.
De calciumhypochloriet is granulaat (of pillen). Ik doe de gewenste hoeveelheid in een emmer. Loopt met de emmer naar het zwembad en voeg wat zwembadwater toe. Beetjes schudden en vloeistof uit de emmer in het zwembad. Het granulaat lost niet zo snel op dus…zwembadwater erbij, schudden en in het zwembad. Herhalen tot alle granulaat is opgelost. Je krijgt dus nooit zo een hoge concentratie vloeibaar in je emmer. Bij spatten geeft dit dus (tot op heden) geen vlekken.
-
-
-
18 oktober 2023 om 13:31 #40896Dolf SwartDeelnemer
Het zwembad wordt pas eind april weer gebruikt. Het ziet nu heel erg groen en er zit veel leven in. Ik kan er dus ruim mee experimenteren omdat het toch niet gebruikt wordt.
Calciumhypochloriet gebruik ik omdat het handig doseert en goed te bewaren is. Komende jaar wil ik als chloorshock het vloeibare natriumhypochloriet gebruiken. Als na de chloorshock het chloorniveau onder de 10 ppm is gezakt, zet ik de chlorinator aan. Daarna alleen het water nog helder maken. Dit is meestal met een paar dagen klaar.
Maar voorlopig zit ik wel met de aanslag.
De pH moet omlaag om de kalkaanslag (als dit het probleem is) kwijt te raken. Ik kan de pH verlagen met zwavelzuur. Er wordt dan CASO4 gevormd. Dit is wel veel beter oplosbaar dan ketelsteen maar Calciumcitraat is nog veel beter oplosbaar en blijft in oplossing. Het spoelt dan weg als het bassin water deels wordt vervangen.
Althans, ik hoop dat het zo gaat werken.
-
3 december 2023 om 11:18 #41055BoljeDeelnemer
Als na de chloorshock het chloorniveau onder de 10 ppm is gezakt, zet ik de chlorinator aan.
Waarom de chlorinator de shock laten uitvoeren?
-
3 december 2023 om 15:56 #41060Dolf SwartDeelnemer
De chloorshock doe ik met granulaat. Ik zet de chlorinator pas aan als het chloorniveau weer gezakt is onder de 10 ppm. In het water zitten na de chloorshock geen levende diertjes meer.
Het water is na de chloorshock nog niet helder maar de familie wil het zwembad dan gebruiken. dat is redelijk verantwoord met een chloorniveau < 10 ppm.
De chlorinator onderhoud het chloorniveau wel maar krijgt het zelfstandig niet boven de 10 ppm.
‘s avonds spoel ik er wat vlokkenmiddel in. s’morgens zuigen en het zuigwater naar het riool. Na 2 nachten is het water meestal helder.
Overigens ga ik dit voorjaar in plaats van granulaat, vloeibaar chloor gebruiken omdat ik veel aanslag op de bassin muren heb. Mijn veronderstelling is dat dit van de calcium in het granulaat komt. Vloeibaar chloor heeft natrium en dan zou je er dus geen last van hebben.
-
-
-
18 oktober 2023 om 16:54 #40898SylvesterModerator
Mag ik zeggen dat ik het koud krijg als ik alle chemie zie die jij gebruikt? Ik zou het leeg maken en dan eens kijken of het afgeveegd kan worden.
-
18 oktober 2023 om 17:30 #40899Dolf SwartDeelnemer
Dat heb ik geprobeerd met een harde borstel. Het zit zeer stevig aan de muur vast. Van de kunststof gladde delen kun je het iets makkelijker verwijderen.
De chemie valt wel mee. Zwavelzuur gebruik ik onder normale zomerse bassin omstandigheden om de pH op 7.4 te houden. Ik vervang de zwavelzuur jerrycan door citroenzuur (E330 in voedselkringen) en zet de pH regelaar/doseerpomp op 6. Er wordt dan hopelijk Calciumcitraat gevormd (E333 in voedselkringen).
Omdat die stoffen ook veel in voedsel worden gebruikt, hoop ik dat als er wat in het bassin water achterblijft, er geen nadelige effecten zijn. Daarbij zijn het allemaal zeer lage doseringen en concentraties. -
18 oktober 2023 om 18:40 #40900zwembadforum.euSleutelbeheerder
Als ik je vraag teruglees zie ik dat je naar ervaring van anderen vraagt.
Nu krijg je van 2 ervaren mensen tips en we hebben twijfels bij je redeneringen. Maar je weet blijkbaar heel zeker wat je doet. Wat was dan het doel van je vraag?
Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben geen chemicus, maar ik vraag me wel af of je weet wat je probeert. Maar goed, hopelijk voor je het gewenste resultaat.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
18 oktober 2023 om 20:44 #40901Dolf SwartDeelnemer
Nee, ik weet absoluut niet of het gaat werken. Ik weet wel een klein beetje van chemie. Ik kan mij heel goed voorstellen dat anderen hetzelfde probleem hebben en in dezelfde richting bezig zijn geweest. Daarom vraag ik naar de ervaring van anderen.
Ik werd deze zomer met het probleem geconfronteerd dus ik heb mij een beetje in de mogelijke oorzaken en oplossingen verdiept. Zolang het niet is opgelost, weet ik het natuurlijk ook niet en heb ik alleen denkrichtingen.
Binnenkort ben ik bij het zwembad en kan ik wat dingen proberen. Elke suggestie om de oorzaak en oplossing te vinden, die eenvoudig getest kan worden, zal ik niet nalaten. Ik heb lang de tijd omdat het zwembad volgend jaar gewoon bruikbaar is.
-
18 oktober 2023 om 21:23 #40902SylvesterModerator
Aanslag oplossen met chemie en het water erin kan lukken, maar de kans op (volledig) slagen is kleiner, om de eenvoudige reden dat je doorgaans straffe chemie moet toepassen om in die ganse poel iets te bereiken. Beter is zoeken naar een oplossing zonder water, zoals je een bad en douche in de badkamer zuiver maakt, met product en met wrijven. Het water is toch vuil, dus ideaal moment. Je moet wel zeker zijn dat het zwembad überhaupt leeg kan.
-
18 oktober 2023 om 22:09 #40904Dolf SwartDeelnemer
In het bassin zitten allemaal steentjes van 2 x 2 cm. Er zijn er nogal wat losgelaten van de bodem. Ik wilde de steentjes komende zomer met GRIFFON Aqua Max vastlijmen omdat je die lijm onder water kan gebruiken en dus het bassin niet leeg hoeft te laten lopen.
Als dat lijmen niet goed lukt, moet het zwembad leeg. Ik kan dan gelijk de wanden mechanisch behandelen (het is nogal veel m2) zodat ze weer glad worden.
-
18 oktober 2023 om 22:23 #40916SylvesterModerator
Dat is een heel goed idee. Doe alles tegelijk, ook het lijmen van de tegeltjes, ZONDER water.
-
19 oktober 2023 om 16:20 #40921DDADeelnemer
Is de hardheid van het water al eens gemeten, net als de rest van de waarden? Lijkt me aan te raden de Langelier saturatie index (LSI) uit te rekenen voor het water. Het ziet er naar uit dat de calcium carbonaat saturatie te hoog is, waardoor je die afzetting krijgt (LSI > 0,30). Andere waarden zoals PH, temp, TA en cyaanzuur hebben ook een invloed op die saturatie index.
Zou toch proberen die waarden bij te stellen om verdere afzetting te voorkomen tijdens de winter. Een handige app die je kan gebruiken om de waterbalans uit te rekenen is Orenda.
-
19 oktober 2023 om 17:02 #40923Dolf SwartDeelnemer
Ik heb een waterhardheid meter gekocht. Binnenkort weet ik meer. De overige waarden waren van de zomer allemaal zoals je van een zwembad verwacht. Het water zag er ook prima uit.
Het zwembad is tot eind april niet in gebruik dus ik kan tot eind april experimenteren om de aanslag kwijt te raken.
-
24 november 2023 om 11:37 #41049Dolf SwartDeelnemer
Ik heb in een week tijd 5 kg citroenzuur in het zwembad bijgemengd. De pH is in die tijd van 8,6 naar 6,6 gegaan.
De zwembadwaterhardheid is 12. Deze is niet veranderd gedurende die week. Er is ook geen water bijgekomen of uit gegaan (behalve de normale verdamping).
Op de overgang tussen water en lucht is op sommige plaatsen de aanslag van de muren. De muur voelt daar dus weer glad. Ik had duidelijk te weinig citroenzuur. Ik heb nog 25 kg citroenzuur bijgekocht en kan in de kerstperiode mijn test voorzetten.
-
24 november 2023 om 18:15 #41051SylvesterModerator
Hou ons eens op de hoogte
-
20 december 2023 om 16:32 #41075Dolf SwartDeelnemer
Ik heb geen citroenzuur meer toegevoegd.
- de zwembadmuur voelt onder water nu glad. De aanslag lijkt van de muur te zijn.
- het water is transparant en de groene algen kun je op de bodem zien liggen.
- de pH is 7,4 en de waterhardheid is toegenomen van 12 naar 15.
De aanslag (ketelsteen=calciumcarbonaat) is van de muur en in oplossing gegaan/ in het bassin water terecht gekomen. Hierdoor is de waterhardheid toegenomen (de gebonden calcium op de muur zit nu als calcium ionen in het water).
Alles bij elkaar lijkt het tot op heden een succesvolle actie.
-
20 december 2023 om 17:52 #41077SylvesterModerator
Dus even samenvatten. Je hebt dat bekomen door het toevoegen van 5 liter citroenzuur?
-
21 december 2023 om 00:15 #41078Dolf SwartDeelnemer
Nee, ik heb in totaal 5 kg citroenzuur gebruikt. Dat heb ik opgelost in circa 15 liter water. Daarna in het zwembad van circa 60 m3 bijgemengd. De pH in het zwembad tijdens dit mengen is niet lager dan 6,5 geweest.
Ik heb de normale pH regelaar gebruikt. In plaats van uit de zwavelzuur can heb ik uit de can met citroenzuur gepompt.
Het citroenzuur komt van https://www.bol.com/nl/nl/s/?searchtext=citroenzuur
-
21 december 2023 om 00:20 #41079SylvesterModerator
Dat voorlaatste begrijp ik niet. Je hebt de normale pH regelaar gebruikt?
-
21 december 2023 om 00:37 #41080Dolf SwartDeelnemer
Ik heb een pH meter/regelaar + pomp hangen om de pH van het zwembad op 7,4 te houden. Deze pompt in de zomer uit een can met zwavelzuur.
Ik heb de instelling op 6,5 gezet en de zwavelzuur can vervangen door een can met opgelost citroenzuur. In circa 1 week was dit in het zwembadwater gemengd.
-
21 december 2023 om 13:47 #41081SylvesterModerator
Ik had wel zoiets begrepen maar ik zie het nut niet. Je kan het toch gewoon in het zwembad zelf gieten en dan de pomp wat laten draaien om te mengen.
-
21 december 2023 om 20:10 #41082Dolf SwartDeelnemer
Ja, maar dat durfde ik niet omdat je dan een bel water krijgt die enorm zuur is. Ik wist ook niet precies hoever de zuurgraad zou zakken in het zwembad. Voorzichtig dus en ik heb tot eind april om dit af te ronden.
Ik was er totaal ruim 1 week en ik kon het gedurende die tijd volgen.
De reactie heeft alles bij elkaar toch wel enige tijd geduurd. Op de overgang tussen water en lucht was het na die week al schoon. Nu circa 5 weken later is het onder de overgang ook schoon.Grappig is dat de water hardheid flink omhoog is. Dit kan betekenen dat de citroenzuur ‘op’ is of dat al het ketelsteen ‘op’ is. Ik heb nog 25 kg gekocht en ga er volgende week nog een paar kg in doen om te zien of de hardheid nog toeneemt.
-
30 april 2024 om 10:38 #41512Dolf SwartDeelnemer
De DH is naar 9 gezakt en de aanslag zit weer op de muur. Het effect van de citroenzuur is dus weg. Ik ging er vanuit dat er een stabiele toestand was ontstaan. Ik had het water met de calcium ionen weg moeten pompen.
-
30 april 2024 om 10:45 #41514zwembadforum.euSleutelbeheerder
Mijn advies is om echt voor 1 keer de standaard adviezen op te volgen en te kijken wat het resultaat dan is.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
-
30 april 2024 om 11:53 #41515Dolf SwartDeelnemer
Om het bassin leeg te laten lopen en de kalkaanslag handmatig te verwijderen, is het probleem niet storend genoeg.
Omdat ik weet wat er op de muur zit, is het minder storend. Door geen granulaat meer te gebruiken, kan ik ook voorkomen dat het probleem toeneemt. Ik voeg nu zo nu en dan wat citroenzuur toe. Ik probeer het probleem dan gedurende het gebruik van het zwembad langzaam kwijt te raken. Door stofzuigen en backwash raak ik immers ook water kwijt.
-
23 mei 2024 om 12:32 #41724Dolf SwartDeelnemer
Calciumhypochloriet is er in granulaat en tablet vorm.
Natriumhypochloriet is er in vloeibare vorm (in de volksmond: chloor).Om hetzelfde effect te bereiken moet je circa 10 x zoveel vloeibaar natriumhypochloriet toevoegen als calciumhypochloriet. Dat is ook logisch want er zit bijna 85% water/zout in een jerrycan met natriumhypochloriet.
Datzelfde zie je bij vlokmiddel op aluminium basis. Opgelost in een jerrycan moet je bijna 10 x zoveel in je bassin doen als in tablet vorm. Dus 1 tablet van 125 gram komt bijna overeen met 1 liter toevoegen.
-
4 september 2024 om 14:25 #42595Dolf SwartDeelnemer
De voeg tussen de steentjes is wat ruwer. Hier blijven makkelijker algen aan vast zitten. Deze algen worden zwart als je voldoende chloor in het water hebt.
Het resultaat is dan dat er op sommige plekken in het bassin plekken zijn (van bijvoorbeeld 50 x 50 cm) waar de voegen zwart zien. Deze zijn met een borstel deels te verwijderen maar blijven als grijze plekken in de voegen achter.Weet iemand een truc om de grijze restanten te verwijderen?
-
4 september 2024 om 14:41 #42597SylvesterModerator
Algen en schimmel kunnen lelijke dingen doen. Ik weet dat het zelfs in een douche moeilijk is om de aangetaste voegen (op cement basis of kit) terug wit te krijgen. Je blijft altijd een grijze schijn zien. Een overdosis chloor kan helpen maar dan moet het bad leeg om de voegen te kunnen behandelen
-
4 september 2024 om 17:28 #42600Dolf SwartDeelnemer
@Sylvester
Heb je het wel eens met een hoge druk spuit geprobeerd?
Als ik dan toch water uit het bassin laat lopen, zou ik dat eerst kunnen proberen en daarna met een kwastje chloor op de voeg aanbrengen.
Merkwaardig is dat niet egaal is maar dat het plekken zijn. Het zou bijvoorbeeld ook nog kunnen dat de ketelsteen/kalkaanslag (calciumcarbonaat) niet egaal verwijderd is maar nog wel op de voegen zit op sommige plekken.
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.