63 mm soepele buis is inderdaad niet zo soepel, dat is echt een pestbuis. Als je daarmee een berekende bocht wilt maken, heb je heel wat ‘manpower’ nodig.
Doch werken met harde buis tot in de technische ruimte is nog moeilijker. Mijn zwembad telt 3 buizen van 63, 4 buizen van 50 en 3 buizen van 40 (voor kabels van rolluik en lampen. Dat zijn 10 buizen totaal die op één punt samen komen. Je gaat dat echt niet in harde buis uitvoeren want dan ben je ondergronds verschillende bochten aan het maken om alles netjes tot één punt in de technische ruimte te krijgen. En dan gaat dat nog wringen als je de gleuf/gleuven dicht gooit met grond. Ik voorspel je dat je je dat niet klaar krijgt.
Daarom aan te raden met soepele buis. Dus inderdaad, harde buis langs het zwembad tot op één punt. Als je daar de koppelpunten van hard naar soepel heel goed lijmt volgens de regels en dit een dag laat rusten, dan is dat even betrouwbaar als een doorlopende buis. Dus soepele buis tot in de technische ruimte. Daar kom je binnen en monteer je die buizen netjes op een rij met op elke buis een kraan (een goeie !!!), en van aan de andere kant van de kraan begin je met harde buis.
Of je van de inbouwdelen aan de bak naar beneden moet gaan? Dat ga ik in het midden laten. Bij mijn bad is dat niet zo, maar dat is een PP-bak met speciale bevestiging IN de profielen aan de buitenkant. Die buizen gaan absoluut niet zakken omdat die om de 40cm ondersteund zijn. Maar dat kan jij ook met beugels. Je kan onmogelijk alle buizen tegen de grond leggen als ze allemaal op één hoek samen moeten komen. Bij mij zit de hoogste buis op 40 cm onder de rand. Dat bevriest niet hoor. En als het hard vriest, kan je de pomp laten draaien (als het zwembad actief overwintert) of zorgen dat die buis leeg is (als je passief overwintert)
In de technische ruimte kan je vaste buis gebruiken. Tja, ik doet dat niet volledig. Sommigen willen alles ZO netjes hebben waardoor ze ontelbare bochten in het systeem zetten. Ik heb dat liever niet. Hier en daar gebruik ik een stuk flexibele buis tussen de harde buizen waardoor je toch alles mooi kan installeren en alzo het aantal bochten vermindert, waardoor het totale verlies iets lager is. Meestal doe ik dit in de aanzuigleiding voor de pomp en na de filter.
En als iets even los moet is dat heel fijn om te werken. Ook zorgt dit voor minder valse trekkrachten en spanning op de dichtingen van de pomp, filter en andere koppelingen.
Een koppeling heeft liefst geen zijwaartse of schuine trekkrachten, want die dingen mag je niet overdreven vast draaien.
Alleen tussen pomp en filter moet je volledig met harde buis doen (hoogste druk). Moet je daar bochten gebruiken, zet dan zeker LANGE bochten, zeker als éérste bocht na de pomp.
Enfin, niet iedereen zal dit goedkeuren, maar ieder zijn mening.