- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 4 jaren, 4 maanden geleden door Anoniem.
-
Onderwerp
-
Welke warmtepomp is een veel gestelde vraag, hier zijn diverse meningen en adviezen over. Ook nog diverse keuzes die je moet maken.
1; Welke uitvoering, een inverter of een traditionele aan/uit pomp
2; Voor welke periode wil je deze gebruiken, voorjaar en najaar of alleen het zomerse zwem seizoen.
3; Hoe snel wil je opwarmen?
De bovenstaande vragen zijn keuzes die je kunt maken, er is 1 natuurkundige wet waar je rekening mee moet houden.
Hoeveel energie heb je nodig om water op te warmen. dit kun je uitrekenen hier is een formule voor.
Om dit eenvoudig te houden kun je aan nemen dat je voor 1m3 water 1 graad op te warmen heb je ongeveer 1.2Kw energie nodig.
Hier spelen nog een aantal factoren mee, isolatie, zonlicht in het zwembad, verdamping , wind en vast nog wat dingen.
Maar voor het eenvoudig te houden kun je dus aan nemen dat je 1.2Kw nodig hebt om 1 graad op te warmen per uur.Warmtepompen worden meestal met de typeaanduiding aan geduid met een vermogen. Dit vermogen is bijna altijd opgegeven bij een buitentemperatuur van 25 gr en water wat ook 25 graden is.
Bijna altijd is er ook een afgegeven vermogen gegeven bij 15 graden buitentemperatuur en water van 15 graden. er wordt ook een COP waarde vermeld bij elke temperatuur.
De cop waarde betekent hoeveel energie de pomp uit de buitenlucht haalt om meer rendement te hebben van het opgenomen vermogen (stroom)
Een cop van 5 betekent dus dat bij een opgenomen vermogen van 1kw per uur geeft de warmtepomp er 5 af om op te warmen.
Pompen met een hogere cop waarde hebben dus een beter rendement.
Dan de keuze inverter of aan/uit pomp.
Bij een inverter pomp wordt de compressor en ventilator frequentie geregeld aangestuurd. Beide onderdelen kunnen dus een variabel toerental draaien afhankelijk van de vraag naar vermogen.
Bij vol vermogen draait deze pomp dus met maximaal verbruik en warmt sneller op, als het water bijna de gevraagde temperatuur heeft gaan beide onderdelen steeds langzamer draaien en de warmtepomp wordt zuiniger en stiller.
De warmtepomp houd nu de temperatuur stabiel op de gewenste temperatuur door heel rustig te werken. Dit kun je vergelijken met de moderne cv ketels, deze schommelen ook niet meer in temperatuur en branden op dezelfde manier alleen
noemt men dat dan modulerend. De gasvlam wordt steeds kleiner en het verbruik minder. Deze inverter start ook heel rustig op en begint met een kleine stroomopname. dus geen stroompiek en kans van een uitvliegende stop.
Een aan/uit pomp regelt maar 1 ding, zo snel mogelijk naar de gewenste temperatuur met vol vermogen. Eenmaal het water op de ingestelde temperatuur schakelt deze weer uit. Koelt het water weer 1 of 2 graden af
Gaat deze weer aan op vol vermogen. Dit kun je vergelijken met een oude cv ketel, deze gaat vol gas verwarmen tot de gewenste temperatuur en stopt dan. Hierdoor wordt het dan ook meestal warmer dan de ingestelde
temperatuur. Als het weer 1 of 2 graden is af gekoeld gaat de ketel weer aan op vol gas. De temperatuur is hierdoor niet stabiel en je verbruikt meer gas.
Een inverter is duurder als een traditionele pomp. De meerprijs verdien je niet snel terug maar dit is een afweging die je kunt maken.
Dan wanneer wil je gaan zwemmen? In het voorjaar en najaar als de temperaturen nog laag zijn of alleen zomers bij mooi weer. Hierbij maak je de keuze hoeveel vermogen je pomp moet hebben.
Een andere factor is hoe snel wil je opwarmen? Hoe sneller hoe meer vermogen en meer verbruik.
In de regel gebruikt een grotere pomp meer stroom maar is ook eerder klaar met zijn werk. Eerder klaar is eerder zwemmen en eerder geen ventilator die je hoort mocht dit storen, of de buren.
Dan de belangrijkste vraag, welke vermogen warmtepomp moet ik nemen.
dit heeft dus te maken met de bovenstaande vragen en wat jou eisen zijn.
als voorbeeld nemen we een zwembad van 40m3 inhoud dat je in het voorjaar wilt op gaan warmen. We gaan het niet hebben over isolatie en dat soort dingen maar puur wat je nodig hebt om op te warmen binnen een bepaalde tijd.
De formule wordt hiervoor 40m3*1.2Kw voor een verhoging van 1 graad per uur. Je komt dus uit op een vermogen van 48Kw. Nou komt het addertje, dit vermogen moet de pomp dan leveren bij 15 graden ongeveer.
Dit wordt dan een dure pomp. Wil je bijvoorbeeld met een halve graad per uur opwarmen deel je het vermogen door 2. Je komt dan uit bij een pomp die bij 15 graden 24Kw moet leveren. Hoe warmer de buitentemperatuur
wordt hoe meer vermogen de pomp afgeeft dus daar kun je ook rekening mee houden. Vind je de pomp te duur of hoeft het niet zo snel deel je het nog eens en kom je uit op 0.25 graad per uur bij een vermogen van 12Kw.
Bij dit vermogen van 12kw bij 15 graden warm je dus jou zwembad 1 graad op in 4 uur.
Houd rekening dat snachts je water gemiddeld 2 graden afkoelt, afhankelijk welke temperatuur water en isolatie of niet.
Dus wil je opwarmen moet je dit verlies compenseren. Bij een vermogen van 12Kw staat je warmtepomp ongeveer 8 uur te draaien voor die 2 graden terug op te warmen.
Is je water op temperatuur en is de buitenlucht warmer dan verbruikt de pomp steeds minder.
Je kunt dit rekensommetje op elke inhoud van je zwembad toepassen. Stelregel is je hebt voor 1m3 water 1 graad opwarmen per uur ongeveer 1.2Kw nodig. Houd rekening bij welke buitentemperatuur je wilt opwarmen.
Koop je een te kleine pomp, dan staat je pomp de hele tijd te draaien op vol vermogen, je warmt bijna niet op en de volgende dag is je temperatuur alweer gezakt. Op deze manier warm je niet op maar gooi je geld weg.
Neem je een grotere pomp heb je het voordeel dat deze sneller is, dus eerder klaar en je kunt de pomp dus laten draaien later op de dag als de temperatuur hoger is.
Een heel verhaal om ff door te lezen, het is een luxe artikel. Meer luxe kost meestal meer geld. Maar koop je de pomp te ligt heb je dat geld weg gegooid en je zwemt in koud water 🙂
Dit is in grote lijnen hoe je een keuze kunt maken, ik heb mij ook vergist om een te kleine pomp te kopen. Deze pomp was ruimschoots geschikt volgens de opgave van de fabrikant. Helaas duurde het heel lang voor op te warmen. Dus werd er een zwaardere warmtepomp aangeschaft. Met een zwaardere pomp hoef je de warmtepomp snachts ook niet te laten draaien. Hij verwarmt dat overdag makkelijk erbij het verlies. Een te kleine warmtepomp moet je 24 uur laten draaien om het verlies van de nacht te compenseren. De warmtepomp draait dan zeer onrendabel. Dus het advies en raad bij de verkopers zijn niet altijd juist.
auto`s zijn in de folder ook zuiniger en sneller 🙂
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.