- Dit onderwerp bevat 19 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren geleden door Kris Colemont.
-
AanmakerOnderwerp
-
25 mei 2021 om 08:29 #18867Kris ColemontDeelnemer
Beste , graag advies van iemand met gelijkaardig systeem.
We hebben een zodiac zwembad , winky8 van 34000 liter. Na enkele zomers vloeibaar chloor te gebruiken dit jaar overgestapt naar zout. Hebben het zwaarste systeem van intex gekocht voor baden tot 57000liter. Alles is correct aangesloten , als het toestel aanstaat zie ik aan het elektrolyse element dat hij effectief iets omzet. Echter na dagen te laten werken meet ik met strips nog steeds geen chloor waarde in het water. De PH en alkaliniteit zitten goed. Een eerste instantie dacht ik dat de meegeleverde strips met het toestel niet goed waren. Dan een set van aquacheck gekocht voor zout en chloor te meten. Zoutwaarde ruim voldoende. Maar ook met deze strip geen chloor in het water. Het gekke is dat het water helder is. Nu is het ook koud en slecht weer dus nog geen ideale omstandigheden om algen te vormen. Weet iemand waar dit aan kan liggen ? Moet ik misschien de strip vlak aan de retour leiding naar het zwembad kunnen houden ? Of is het toestel dan toch niet sterk genoeg ? Alvast bedankt voor een reactie.
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
25 mei 2021 om 09:57 #18874DDADeelnemer
Onze Winky 6 is al tussen 37 en 40 kuub. Jouw Winky 8 moet een heel pak meer zijn dan de 34 kuub die je vermeldt. Zal eerder richting 50 kuub zijn, denk ik. Dus misschien zit er nog te weinig zout in het water?
Waar je meet maakt niet veel uit. Bij de retourgaten liggen de waarden soms ietsje anders, dat klopt, maar dat is een klein verschil van 0,2ppm.
-
25 mei 2021 om 10:10 #18881Kris ColemontDeelnemer
Beste DDA , bedankt voor je reactie , ik heb me vergist , we hebben ook een winky 6. Zwemoppervlakte van 6m diameter , buitenkant ongeveer 8m diameter. Dus hetzelfde bad als jullie. Hebben jullie ook een zout systeem ? Heb er 150 kg zout aan toegevoegd. Bij de meting van aquacheck kwam ik op een resultaat van 3020 ( mg per liter is dat dan vermoed ik ).
-
25 mei 2021 om 10:48 #18886DDADeelnemer
Kris, je post deed een vaag lampje branden maar ik was niet zeker, dus heb ik het even nagekeken. Slecht nieuws … je mag eigenlijk geen zoutelektrolyse op een Zodiac Original gebruiken 😟
Uit de manual bij garantie voorwaarden: “L’utilisation d’un traitement d’eau tel que le chlorinateur/électrolyseur à sel est formellement interdit : risque d’explosion du bassin.” 😳
Er varen anders genoeg zodiacjes op zout water, maar ik vermoed dat er één of ander ontvlambaar gas als bijproduct van de elektrolyse of het zout ontstaat wat zich gaat opstapelen in de band en die kan heel warm worden als de zon er op staat.
Sorry for the bad news. Best de verdeler / fabrikant contacteren. Hopelijk moet je niet al je water gaan vervangen.
-
25 mei 2021 om 10:53 #18893Kris ColemontDeelnemer
OMG , brengt het elektrolyse proces dan zoveel gas met zich mee. Toch nog even bekijken voordat ik het eraf gooi. Een optie kan misschien zijn het proces in de avond te laten starten wanneer de zon eraf is.
-
25 mei 2021 om 11:03 #18898DDADeelnemer
Je kan wel al (voorzichtig) de luchtband eens doorblazen met het bijgeleverde luchtpompje. Nu worden die dingen behoorlijk heet en mogen ze niet langer dan 10-15 minuten draaien, dus voorzichtig mee zijn.
-
25 mei 2021 om 11:11 #18906Kris ColemontDeelnemer
Ja dat doe ik regelmatig , heb het bad van een oud collega overgenomen. Dus was toen al 8j oud. De luchtband verliest wekelijks een beetje druk. Die blaas ik dan even bij , net zolang tot dat uit 1 van de 2 gaten in de band bubbels beginnen te komen.
-
25 mei 2021 om 12:24 #18911DDADeelnemer
Ik ben echt geen specialist of chemicus, maar ik zou er toch erg mee opletten. Las net dat er waterstof (gas) wordt aangemaakt bij zout elektrolyse en dat is een zeer licht en ontvlambaar gas.De Hindenburg indertijd vloog op waterstof gas 😳
De luchtband van de Winky 6 heeft een volume van ca. 27 kuub, waarvan 1/3 is ingenomen door water. Waterstof is lichter dan lucht, dus gaat het gas op termijn alle lucht vervangen omdat de zwaardere lucht als eerste bij de retourgaten onderaan naar buiten, in het zwembad, zal worden geduwd.
Hoe snel, hoeveel, hoe groot het risico … ik heb er echt geen idee van.
-
25 mei 2021 om 20:29 #18941Kris ColemontDeelnemer
Ja dat is helemaal gene gemakkelijke. Kan natuurlijk zijn dat de fabrikant het in zijn handleiding zet om garantie claims af te kunnen wijzen. Ga het eens navragen bij een handelaar. Het laatste wat ik wil is natuurlijk dat die luchtband ontploft. Dat ik daar op voorhand niet goed heb over nagedacht. Verdorie toch.
-
25 mei 2021 om 22:47 #18967DDADeelnemer
Tja … wie denkt aan zo’n dingen? Het is maar omdat wij onze Zodiac vorig jaar hebben geïnstalleerd, dat er ergens een klein lampje ging branden over iets wat ik dacht gelezen te hebben. Buiten Zodiac heeft geen enkel ander zwembad daar een probleem mee omdat die grote luchtband specifiek is voor die zwembaden.
Hoe erg is het of hoe groot is het risico … wie zal het zeggen? Over de kans dat het zwembad zou kunnen opstijgen met dat zeppelin gas, staat gelukkig niets in de handleiding 😉
-
-
26 mei 2021 om 14:38 #19029Kris ColemontDeelnemer
Weet er eigenlijk iemand dat als ik toch genoodzaakt zou zijn om terug over te stappen naar vloeibaar chloor toe te voegen aan het zwembad , ik dan heel het zoutwater eruit moet gooien of kan dit in etappes ? Op welke manier ontsmet jij je Winky DDA ?
-
26 mei 2021 om 14:43 #19039zwembadforum.euSleutelbeheerder
Interessant om te lezen dat zoutelektrolyse niet op dit zwembad mag. Ik kan de reden ook nog niet geheel verklaren, maar neem maar aan dat het zo is.
Ik zou het hele zoutwater eruit halen. Zout verdampt niet en dan ben je echt een hele poos verder voordat dit geheel eruit is.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
26 mei 2021 om 15:04 #19045Kris ColemontDeelnemer
Ondertussen ben ik hier van alles aan het bedenken want uiteindelijk ben ik overgestapt naar zoutelektrolyse om van het manueel toevoegen van Chloor af te zijn. Misschien is een technische oplossing mogelijk , graag jullie gedacht hierover. Het zogezegde gevaar van explosie komt door het feit dat het retourwater uitkomt in de zwembadband , wat als ik dit vermijd door het water rechtstreeks in het bad te laten uitkomen wanneer het elektrolyse apparaat ingeschakeld is. Zie schema. Dan vermijd ik toch dat er zich in de band een hoge concentratie Chloor bevindt. Uiteraard zet ik er een kraan tussen zodat wanneer de pomp op een ander tijdstip is ingeschakeld ik toch het water kan laten circuleren door de zwembadband. Het spijtige is dan dat ik op een tweede plaats een waterbuis / darm zou hebben liggen die over de rand het zwembad ingaat. Maar misschien beter dat dan steeds bang te hebben dat die band zou kunnen ontploffen.
-
26 mei 2021 om 23:46 #19064DDADeelnemer
Ik vermoed dat je het zout water wel op termijn kan vervangen met backwashes, regenbuien, … en nu weer met chloor werken. Bij zout elektrolyse zit er ook zowel chloor als zout in het water. Maar da’s een vermoeden; heb er zelf geen ervaring mee.
Wij gebruiken voorlopig nog een chloortablet verdeler op de retourleiding en dat werkt redelijk, al is het altijd even zoeken naar de juiste dosering. Ben wel aan het bekijken of ik in de toekomst iets met een chloor en ph doseerder kan doen en … of het sop de kolen wel waard is.
Ivm je idee zie ik twee problemen. Het water in de band gaat niet meer circuleren en wanneer de zon er op staat kan het in die band erg warm worden. Dan ga je meer dan waarschijnlijk problemen krijgen met de water kwaliteit, algen, bacteriën … die in mindere of meerdere mate in het zwembad gaan terecht komen. Verder verlies je ook tot 3 graden aan temperatuur van je zwembadwater omdat de retour niet meer door de band circuleert die als een soort warmtewisselaar werkt.
-
27 mei 2021 om 07:37 #19071Kris ColemontDeelnemer
Inderdaad DDA , dat het niet goed is als er geen circulatie in de zwembadband zou zijn had ik ook al bedacht. Daarom wilde ik die bypass ook enkel laten werken als het elektrolyse apparaat in werking was. Al de andere uren dat de pomp draait dan het water wel de normale weg via de zwembadband laten volgen. Blijft een heel gedoe uiteraard. Maar als ik uit je vorige bericht goed begrijp dan stuur jij ook via die Chloordispenser ,die op de retourleiding staat, water met een hoge concentratie chloor de zwembadband in. Welk verschil zit er hier dan in met het elektrolyse ? Of is het enkel dat tijdens elektrolyse gassen kunnen vrijkomen ?
-
27 mei 2021 om 12:28 #19172DDADeelnemer
Alleen bij zoutelektrolyse. Waterstof wordt aangemaakt bij elektrolyse waarbij zout + water wordt omgezet naar chloor + waterstof.
De chloorconcentratie door zo’n chloordispenser hoeft niet hoger te zijn dan een chloortablet in de skimmer. Je kan dat zelf inregelen. De lucht in de band zal niet geweldig fris ruiken vermoed ik en waarschijnlijk ook wat chloordamp bevatten, maar daar is verder geen risico aan.
Bedacht me nog of er geen oplossing is waarbij je lucht in je retourleiding kan duwen om te verdunnen en continu te verversen. Intex heeft zo’n aero inspuiter, maar daar kan je op je Zodiac niets mee. Misschien zijn er nog andere oplossingen hiervoor.
Verder zou je na een paar dagen eens wat lucht uit de band kunnen aftappen in een ballonetje of zo, en met een aansteker testen hoe ontvlambaar het nu echt is. Met tijdelijk de band regelmatig eens flink door te blazen met de luchtpomp, verminder je volgens mij het risico ook grotendeels.
-
27 mei 2021 om 20:39 #19269Kris ColemontDeelnemer
Dat is toevallig ik had hetzelfde gedacht om de ontvlambaarheid van de lucht uit de band te testen. Vandaag dan ook maar meteen geprobeerd. Dus de dop van het ventiel afgedraaid en een ballontje opgezet. De lucht ruikt naar chloor maar dat lijkt me wel vrij normaal. Het ballontje vulde zich maar erg minimaal met lucht zo weinig druk staat er op de band. Echter zat er toch net genoeg in om even te blazen op een vlammetje van een aansteker. Resultaat : vlammetje werd gewoon uitgeblazen dus het mengsel is voorlopig niet ontvlambaar. Echter wat als de zon er wat op gaat staan en de temperatuur in de band oploopt. Gaat dit ervoor kunnen zorgen dat er nog meer waterstof gas zou kunnen vrijkomen ? Ik ga het volgende week goed in de gaten houden. Nu voorlopig als een soort van preventie stel ik de timer van de waterpomp in van 22:00 tot 10:00. Het elektrolyse toestel laat ik van 22:30 tot 3:30 zijn werking doen. Dit zorgt er dus voor dat de pomp nog erg lang nawerkt , daarmee hoop ik van genoeg circulatie te creëren waardoor ik misschien ervoor kan zorgen dat niet al het waterstofgas in de band ontsnapt. Maar ik herhaal met het warmere zonnige weer wat opkomst is blijf ik de situatie meermaals per dag monitoren. Bedankt om mee te denken DDA !
-
30 mei 2021 om 19:43 #19710Kris ColemontDeelnemer
Ondertussen meet ik nog steeds geen hoge concentratie chloor. Het zwembad is nog niet ontploft. Het water is kraakhelder. 🙂
-
30 mei 2021 om 20:51 #19733DDADeelnemer
👍👍👍
-
-
21 september 2021 om 12:20 #32218Kris ColemontDeelnemer
Ondertussen zijn we heel wat maanden verder en is het zwembad niet ontploft of opgestegen. Het intex elektrolyse systeem laat ik tijdens de nacht 6u lang zijn werk doen en dat resulteert in helder zacht water. Heb zelfs geen testen meer gedaan omdat er zich nooit algen groei vormt. Het zwembad zelf dat nu toch reeds ruim over de 10j oud is verliest wel wat lucht links en rechts. Op een frans zwembadforum las ik ooit van iemand dat hij er een luchtpomp constant had opgehangen met een drukmeter. Als de druk onder een bepaalde waarde kwam blies de pomp het bad automatisch terug bij. Lijkt me ook nog wel een handig idee voor hier. Echter googlen achter een automatische luchtpomp met drukmeter levert niets op. Iemand hier misschien al ooit zoiets tegen gekomen ?
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.