- Dit onderwerp bevat 23 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 7 maanden geleden door Rudy100.
-
Onderwerp
-
Hoi,
We hebben een bad van LPW Pools in gebruik genomen. Werkt allemaal prima op 1 vervelende probleem na: bij laag debiet komt er lucht uit de inspuiters wat gepaard gaat met een luid geplop. 's Nachts hoor je het erg luid en we verwachten dat dit een probleem wordt als het warmer wordt en buren met open ramen gaan slapen.
Onze bouwer is hard bezig om een oplossing te vinden maar tot nu toe nog zonder succes. Omdat er veel meningen\verhalen de rondte gaan over luchtbellen in zwembadleidingen (tot en met: dat hoort erbij), hoop ik hier een aanpak te vinden om die probleem aan te pakken.
We hebben het volgende in gebruik.
- Het bad is een La Plage 10 (47 kuub water)
- De techniek staat in een aparte ruimte op ong. 12 meter van de kopse kant van het bad.
- Leidingen in technische ruimte zijn 50mm
- Zwembadpomp is een E.SWIM van Dab. Dit is een variabele pomp
- Deze pomp staat boven de waterlijn opgesteld (zie foto)
- Warmtepomp is een AQS Mr. Silence Full Inverter 21kW en staat naast de technische ruimte
- Astralpool Cantabric filter (14 m3/h)
- Blue lagoon UV lamp
- Blue lagoon BL530 doseersysteem (chloor en zuur)
Hoe openbaart het probleem zich
Op het moment dat de pomp enige tijd op een hoger debiet draait (8 m3/h), hebben we een rustige flow. We zien en horen na enig tijd draaien geen luchtbellen bij de inspuiters en ook in de diverse kijkgaatjes in het leidingwerk in de techbische ruimte zien we ook geen luchtbelletjes meer.
Maar zodra de pomp weer op een lager debiet gaat draaien (6 m3/h), zien we in de technische ruimte luchtbelletjes verschijnen en begint het geplop bij de inspuiters.
Je zou kunnen zeggen, laat de pomp dan op minimaal 8m3 draaien. Dat vinden we echter te duur en onnodig als het bad niet word gebruikt (bijvoorbeeld in de winter). Dan zetten we liever de pomp helemaal uit. De bouwer heeft ook aangegeven data hij voldoende baden heeft geplaatst waar het systeem een rustige flow (zonder luchtbellen) heeft bij een debiet van 6.
Onze vragen
- Ik heb begrepen dat er in leidingwerk ook cavitatie kan optreden bij drukverschillen. Zou ons probleem daarmee te maken kunnen hebben en hoe tonen we dat aan of (liever) sluiten we dat uit
- Hoe kunnen we beter pinpointen waar het probleem zit. Wij, als leken, zijn met name bang dat er een lek ergens onder de grond zit of bij de aansluitingen op het bad. Aangezien dat in zandbeton is gegoten moeten we er niet aan denken dat de boel weer open moet
- Zijn er experts beschikbaar in de zwembad markt die we eventueel kunnen inhuren om dit op te lossen.Wij zijn erg dankbaar voor elk bruikbaar inzicht
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.