- Dit onderwerp bevat 42 reacties, 8 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 4 maanden geleden door kristof verdoodt.
-
AanmakerOnderwerp
-
21 april 2020 om 12:37 #62JackDeelnemer
3 jaar geleden een inverter warmtepomp gekocht van 10Kw voor ons zwembad van 28m3 inhoud.
Daarnaast nog een solarverwarming op het tuinhuis wat door een eigen gemaakte sturing geheel zelfstandig het water opwarmt. Zwembad wordt afgedekt door een lamellendek.
De warmtepomp werkte op zich wel maar eigenlijk ook te licht.
Ik had mij niet goed genoeg verdiept en naar de adviezen van de fabrikanten gekeken.
De pomp was voor een zwembad van 40m3 maar advies was 30m3. Dus voor ons zwembad geschikt.
Mij toch maar eens meer verdiept en de pompen worden verkocht als aanduiding wat het max. vermogen is bij de max. cop. Dus die 10Kw was bij buitentemp. van 26gr en watertemp. van 26gr.
Bij de aanvang en afloop van het seizoen heb je deze waarden niet.
Ondertussen geleerd bij de aanschaf kijk wat een pomp levert bij een temp. van 15 graden.
Vandaag wordt de Hydro-Pro Warmtepomp Inverter, type Z16 geleverd die bij 15 gr 11.2kw aan warmte levert.
Ben benieuwd hoe deze pomp is, de vorige was best wel stil.
We wachten af 🙂 -
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
24 april 2020 om 08:57 #63ShadowHunterDeelnemer
Hallo Jack,
Ik wilde toch wat vragen… 28m³, ik neem aan dat dit een opzetzwembad is?
1. Is de Z16 niet wat overkill voor 28m³ > welke periode wil je zwemmen
2. Een opzetzwembad heeft veel meer wartmeverlies, is zo’n inverter dan toch niet heel de tijd op 100% aan het draaien? Is in zo’n geval een start/stop niet voordeliger?Ik vraag me dit af omdat ik een 30m³ wil verwarmen en twijfel tussen Z14 en gewoon de P14… das een pak prijsverschil.
Heb je trouwens ervaring met de service van Hydro Pro (ik las dat dit DuraTech is, hoewel andere dan weer spreken dat dit Phnix is – lijkt me straf dit laatste)
Benieuwd naar uw reactie.
Veel zwemplezier.
ShadowHunter
-
24 april 2020 om 15:04 #66JackDeelnemer
@Shadowhunter,
Is een gemetseld zwembad van 6*3.5*1.5 meter. Is dan 31.5m3 maar niet gevuld tot aan de rand dus ongeveer 28m3 inhoud water.
Vanmorgen was het water 26.5 graden terwijl het gisteravond nog 27.8 was. Zwembad is afgedekt met een solarlamellendek dus goed geisoleerd.
Vanmorgen is de warmtepomp om 11 uur aangegaan en het water was om 14.30 27 graden. De inverter heeft dan op vol vermogen gedraait. Dus of deze pomp overkill is? Dat ligt eraan wat je wil. Wij willen in de namiddag toch wel het water op 28 graden hebben.
Uiteraard zal verder in het seizoen het water minder hard afkoelen snachts en de buitentemperatuur warmer zijn dan gaat het sneller natuurlijk.
Bij de vorige pomp, een Fairland 10Kw inverter stond de pomp bijna de hele dag aan en was het maar afwachten of deze het water van romd 26.5 graden wel op 28 graden kreeg. Het is maar wat je wil en verwacht van een warmtepomp. Een overkill pomp heb je niet zo snel, deze warmt sneller op en gaat eerder naar een lagere draaisnelheid.
Van de vorige pomp hebben we in het voorjaar en najaar niet echt water gehad van 28 graden. Tevens heb ik nog EPDM matten die bij voldoende zon de warmtepomp uitschakelen. Het extra verbruik van 16Kw valt denk ik wel als je het over een seizoen bekijkt. De te kleine pomp draait continue op vol vermogen en warmt bijna niet op en de grotere pomp gaat eerder naar een laag verbruik maar warmt wel je water voldoende op per dag.
Een normale pomp trekt een grote opstartstroom en blijft continue hetzelfde draaien en springt vaker uit en aan.
De inverter begint rustig en gaat dan bij de gewenste temperatuur rustiger draaien en houd het water op temperatuur.Uiteraard zit er verschil in diverse pompen, het is een luxe artikel en dan is het maar hoeveel je daar voor wilt betalen. wij hebben ook zonnepanelen en zonder zwembad betalen wij geen stroom. Dus het zwembad is het enigste wat ons stroom kost 🙂
Verder nog geen ervaring met de service, nog geen gebruik van hoeven te maken.
Gr Jack
-
24 april 2020 om 20:25 #67ShadowHunterDeelnemer
Hallo Jack,
Bedankt voor de heldere uitleg… ik begin meer en meer te voelen voor een iets zwaardere maar dan on/off. Blijkbaar zal voor mij opzet zwembad de pomp toch altijd vol moeten knallen in de ochtend.
Nu ik wil wel enkel zwemmen in de zomervakantie (max. jun – sept)
Bedankt voor je reactie.
M.vr.gr.
ShadowHunter
-
29 april 2020 om 11:05 #80DavyDeelnemer
Hallo
Interessante discussie. ik heb ook een intex zwembad ø457×122 gekocht (16m³) en ben aan het kijken welke WP te kopen.1. Ik denk eraan om een 10kW pomp te kopen, om toch wat marge te hebben (hoop ik).
Kan iemand ervaringen delen of dit zou volstaan om zeg maar april-eind september het water warm te krijgen?2. Ik heb nog geen ervaring met zwembaden, wat is een goeie temperatuur? Moet die boven 30° kunnen? voor kids is minder zeker genoeg, maar als het vrouwke er rustig inligt, wat is dan ideaal? en welk vermogen zou dan nodig zijn voor 16m³
3. Ik stel me de vraag of ik iets heb aan een inverter pomp. Ik zie in de literatuur dat deze efficiënter zijn dan On/Off warmtepompen, maar ik snap nog niet goed hoe je die 50% efficiëntiewinst haalt. Is het niet zo dat je bij een zwembad ‘s morgens naar het weer kijkt, en als het goed wordt, je deze ‘s morgens op volle kracht zet om het tegen de namiddag zwembaar te krijgen. Je wil dat toch altijd zo snel mogelijk warm krijgen (dus volle kracht) en dan mag die af. bij een inverter zie ik enkel toegevoegde waarde als je de temperatuur 24/7 constant wil houden zodat je op elk moment van de dag kan beslissen om te gaan zwemmen of niet. Als je min een halve dag op voorhand weet of je gaat zwemmen zou ik denken dat een on/off voldoende is? Of mis ik iets? Wanneer zou de pomp bijvoorbeeld op verminderde kracht moeten draaien? Ik ken er niet veel van, dus alle kennis/tips zijn welkom hier.
-
30 april 2020 om 08:48 #90ShadowHunterDeelnemer
Hallo Davy,
Ben mij is de kogel door de kerk. Heb me laten informeren bij een kennis die werkt voor een internationale leverancier van zwembadmateriaal en jaren in de zwembadbouw heeft gezeten.
Gekeken naar budget en toepassing…
is het een Hydro Pro P14/32 geworden… on/off (@15C° 9.7kW) hetgeen perfect is voor 30m². (en @26C° 14kW, das een beetje overschot en das perfect)
Prijs: 1799,- versus Hydro Pro Z14 (inverter) van 3250,- (bijna het dubbele, ik denk niet dat ik dat aan elektriciteit gaan uitsparen op 5 jaar dat ik dat zwembad hoop te kunnen gebruiken – enkel in de zomervakantie en dan nog niet ééns elke dag)
Doorgaans zal je dus (al dan niet met timer) je warmtepomp ‘s ochtends opzetten om dan na enkele uren de wenstemperatuur te hebben. Gezien het grote warmteverlies bij opzetzwembaden zal zowel een inverter als on/off op volledig vermogen gaan draaien. Die paar uurtjes daarna om het op peil te houden zal het verschil dan niet meer maken wanneer langere tijd op 25% draait of iets kortere tijd op 100%
Volledig akkoord met de stelling als ik een inbouwzwembad zou hebben met goede isolatie ik voluit voor een inverter zou kiezen… maar nu niet.
Laat je ook niks wijsmaken dat inverters efficienter zijn in de zin van het woord en dus van 1kW elektriciteit meer kW’s warmte kunnen maken dan een on/off… het is vooral een energiebesparende technologie die enkel geeft/neemt wat het zwembad vraagt. Maar ook hier ben ik kritisch: 2 uur aan 25% draaien (inverter) of 30 minuten aan 100% (on/off)… is er zo een groot verschil gegeven we de warmteverliezen even vergeten?
Waar ik wel bang voor ben is de piekstroom (startstroom) omdat de meeste on/off warmtepompen geen softstart hebben… ik ga dus zeker een trage zekering plaatsen.
Voila, dat is mijn persoonlijke mening “warmtepomp voor opzetzwembad”
De praktijk zal uitwijzen of ik het bij het rechte eind heb 😉
Succes met je keuze.
ShadowHunter
-
1 mei 2020 om 03:13 #91JackDeelnemer
Ik krijg via de mail bericht dat er een nieuwe reactie is maar die is hier niet zichtbaar. Wel staat bij de laatste reactie is vanShadowhunter maar die zie ik niet?
Nog meer mensen dit? -
1 mei 2020 om 10:25 #92ShadowHunterDeelnemer
Hallo Jack,
Klopt, dit is erg vreemd.
1. Ik schreef mijn reactie
2. Ik post deze en deze was zichtbaar
3. Ik zie enkele schrijffouten, pas deze aan en post opnieuw
4. Nu blijk mijn post weg te zijn, ik dacht dat de aanpassing eerst goedgekeurd moest worden door een moderator of admin, dat zie je wel ééns vaker…Lijkt op WordPress plugin bug?
Mijn post kwam erop neer dat ik uiteindelijk, na inwinst advies zwembadbouwer, gekozen heb voor een on/off daar wegens de warmteverliezen de pomp ‘s morgens toch altijd aan 100% zal moeten draaien.
Ziezo, hopelijk raakt het edit/post bugje er tijdig uit 🙂
M.vr.gr.
ShadowHunter
-
1 mei 2020 om 19:35 #98JackDeelnemer
je originele post stond meer info in, die staat wel in de mail die je krijgt als er een nieuwe reactie is.
Ik hoop dat je gelijk hebt en de adviezen juist zijn.
Je hebt ook 30m3 net als ik , je wilt alleen smorgens opwarmen. Dat is de minst effectieve manier, de warmtepompen werken het beste met hogere temperaturen.
Of je de meerprijs voor een inverter wilt betalen ligt natuurlijk ook aan je budget.
Mijn pomp staat vlak bij de schutting, als ik daar een (te) kleine on/of pomp neerzet krijg ik problemen met de buren want draait wel een paar uurtjes op vol vermogen.
Dan nog het feit dat er bijna niks anders meer op die groep aangesloten mag zijn. Ik heb er een aparte groep voor gelegd.
Uiteraard in de zomer hoeft de pomp maar een beetje bij te verwarmen elke keer, maar juist in het voorjaar zoals nu wil je het water van 15 naar 28 graden.
De pomp van 10kw was voor mij te licht, verwarmde net de verliezen weer op die er snachts waren. Koud water en veel stroom weg gegooit.
Nu iets meer stroom verbruik maar warm water en de pomp draait veel rustiger en verbruikt minder daar door. -
2 mei 2020 om 06:27 #99ShadowHunterDeelnemer
Hallo Jack,
Bedankt voor deze informatie.
Zoals ik aangaf in mijn origineel (niet zichtbaar) bericht is inderdaad de startstroom mijn grootste bezorgdheid… ik heb wel 3-fase 40A in mijn tuinhuis en kan gelukkig makkelijk een aparte kring voorzien.
Heb de Hydro Pro P14 genomen, dat is een lichte overdimensionering voor mijn toepassing, ik plan niet te zwemmen in het voorjaar… enkel in de zomermaanden juli-augustus (het is voor de kinderen)
Klopt, ‘s morgens zal het rendement inderdaad heel wat minder zijn. Gelukkig heb ik geen directe buren die kunnen klagen van het lawaai als dat ding staat lustig staat te zoemen.
Krijg ik nu net een mooi aanbod voor een Norsup Full invertor P13V/32 (Mitsubishi compressor, 4 jaar garantie en WiFi standaard inbegrepen) voor 3146€… de Hydro Pro P14 heb ik 1799,- betaald… ik twijfel weer… maar vind het verschil in prijs toch gigantisch, het blijft een opzetzwembadje… voor een vast zwembad zou ook niet twijfelen.
Ik ga er nog even over nadenken of een full invertor mij een extra 1400€ waard is…
M.vr.gr.
ShadowHunter
-
2 mei 2020 om 09:04 #100Rudy100Deelnemer
Als ik jou was zou ik investeren in een stillere WP, dit alleen al om problemen met buren te vermijden. Ons WP geeft 37db op 10m afstand gemeten ( volgens de test ) , en is in werkelijkheid heel stil. Ze mag dag en nacht draaien je hoort ze niet.
-
2 mei 2020 om 09:15 #101Rudy100Deelnemer
Een goeie raad dus vraag de technische specificaties op en/of vraag naar de geproduceerde decibels.
-
2 mei 2020 om 09:29 #102ShadowHunterDeelnemer
Hallo Rudy100,
Bedankt voor je reactie.
Onze buren wonen op 100m van ons, dat is dus niet meteen een probleem maar het is die startstroom hé… ik ben elektronicus van opleiding en weet wat een rotzooi dat op het net gooit.
Vraag me wel af of de filterpomp uiteindelijk niet meer lawaai maakt dan de WP?
Maar het is ondertussen gebeurd, ik heb het zekere voor het onzekere genomen en uiteindelijke mijn eerste bestelling geannuleerd en mij de Norsup besteld. Voelde mij al niet lekker met mijn eerste beslissing… heb nu 10Kw@15C° en 13.7kW@26C° meer dan voldoende voor de zomermaanden.
Ja, ik draai als een weerhaan in dat soort beslissingen, helaas wint meestal niet de rede maar het buikgevoel kwaliteit te kopen.
M.vr.gr.
ShadowHunter
-
2 mei 2020 om 10:30 #103Rudy100Deelnemer
Dit is wat ik gevonden heb van Norsup WP. Ik denk dat je een goede keuze hebt gemaakt en wat de startstroom betreft geeft men een beperkte uitleg.
NORSUP WARMTEPOMPEN (NIEUW!)
De Norsup is een full-inverter zwembadwarmtepomp. Deze wordt aangedreven door een hoogwaardige
Hitachi/Mitsubishi full-inverter compressor & full-inverter ventilatormotor, waarmee zowel de snelheid van de
compressor (Hertz per Hertz) als de ventilator (omwenteling per omwenteling) kan worden aangepast. Op deze
manier wordt het zwembad op een intelligente manier verwarmd met een continu en optimaal rendement.
Door gebruik te maken van de superstille Hitachi/Mitsubishi full-inverter compressor en het full-inverter
ventilatiesysteem biedt de warmtepomp u een zeer stille werking van 22 tot 38 dB(A) op 10m. Hoogwaardige
ABS behuizing met geïntegreerd full-colour touchscherm. Wanneer de Inverter warmtepomp wordt
ingeschakeld, zal de aanloopstroom langzaam stijgen van 0A naar de gespecifieerde stroom. Hierdoor is er
geen invloed op het elektriciteitsnetwerk van de woning. Dit in tegenstelling tot een normale on/off
warmtepomp waar de startstroom tot 5 keer de nominale stroom kan bedragen. De Inverter warmtepomp
beschikt over een defrost functie (toestel ontdooit zichzelf) en kan hierdoor werken tot een
buitentemperatuur tot -15°C, waardoor het zwembadseizoen kan verlegd worden. Standaard is deze
warmtepomp uitgerust met een WIFI module. Indien in het bereik van een WIFI netwerk kan de warmtepomp
via een APP worden bediend.
Type Voeding
Afgegeven vermogen
bij 15C°
buitentemperatuur
Max. inhoud zwembad
Prijs
(excl. BTW)
Prijs
(incl. BTW) -
2 mei 2020 om 11:25 #106ShadowHunterDeelnemer
Hallo Rudy100,
Ha, het document van N*ppe 😉
Tja, ik hoop dat het een goede keuze is. Heb er dagen opzoekwerk opzitten, blijft een smak geld…
Ik plaats mijn bevindingen op het forum ééns alles geïnstalleerd is.
Bedankt voor de vele reacties en fijn weekend allemaal.
M.vr.gr.
ShadowHunter
-
2 mei 2020 om 15:10 #112JackDeelnemer
Ik denk dat je geen spijt gaat krijgen, het is inderdaad flink meer geld.
Ik hoor graag hoe de warmtepomp het doet.
Hier draait hij nu in de stille modus, geeft net wat meer rust van de compressor.
Als ik op de vol vermogen stand de pomp aanzet dan hebben de buren er last van als die met mooi weer buiten zitten.
Ik heb wel zelf nog de compressor extra van isolatie voorzien, dat maakt het nu dat je deze bijna niet meer hoort als je erbij staat, alleen de ventilator hoor.
Op vol vermogen verbruikt de pomp ongeveer tot 12A, op de stille modus max 8 maar warmt ongeveer met0.5 graad minder op dan. Dat is geen probleem hij draait dan gewoon een uurtje langer. -
2 mei 2020 om 16:18 #113Rudy100Deelnemer
Jack . Heb je er een trillingsmat onderliggen ?
-
2 mei 2020 om 17:07 #115JackDeelnemer
staat op rubbers, maar het is de compressor zelf die je hoort. Is nu een stuk minder geworden. Ik heb hem nog extra ingepakt.
-
20 mei 2020 om 21:17 #554zwembadforum.euSleutelbeheerder
Beetje laat, maar het bericht zat in de spam map. Geen idee waarom, maar heb het nu toch nog doorgelaten.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
27 juli 2020 om 22:17 #2299Chris ClaassensDeelnemer
Hallo,
Misschien een late reactie maar vond het toch een interessant discussie.
Ook ik ben dit jaar gaan experimenteren met een warmtepomp, een Poolstyle step inverter 9,5kW. Over het alegemeen zéér tevreden over de warmtepomp, prijs/kwaliteit is prima.
Ik ben voor mijn gevoel nog een stapje verder gegaan.
Als afdekking gebruiken we een ”blauw/zwart” noppenfolie.
Bij ons zwembad (6,5×3,5×1,6mtr) staan 2 pompen, één ”grote” pomp voor de filter en één ”kleine” pomp +/- 4m3/h voor de waterbehandeling, warmtepomp en solarmatten
De ”grote” pomp draait 1-2 uur per dag en de ”kleine” pomp draait samen met de warmtepomp zo’n 6-8 uur per dag.
Resultaat is dat elke dag het water over de filter word gepompt waarna de verwarming gaat werken op een kleinere pomp, verschil in vermogen van beide pomp is +/-0,8kW (0,8kW x 8h = 6.4kW/h PER DAG!
Warmtepomp zakt meestal terug in vermogen na zo’n 3-4 uur pompen.
Verder ben ik ook erg benieuwd of jullie hier op het forum er ook zo mee bezig zijn ?
Grts, Chris
-
5 augustus 2020 om 19:02 #3491JackDeelnemer
Chris,
Mijn pomp draait 24/7 en mijn verbruik per dag is ongeveer 5Kw.
door het continue filteren blijven mijn waarden precies op peil en is er altijd circulatie voor een betere verspreiding van het chloor.
Ik zie het nut niet in van het gebruik van 2 pompen, extra leidingwerk, dubbele aanschaf en 2 pompen hebben staan.
Mijn pomp is een 15m3/h pomp op 3fase en verbruikt normaal 950W/h, deze wordt door een frequentieregelaar aangestuurd en draait 4 toerentallen. Voor ieder doel een ander toerental, voor standaard filteren, verwarmen zonnecollector, verwarmen warmtepomp en een backwash doen.
Dus een volgend stapje is misschien een frequentieregelaar:-)
-
6 augustus 2020 om 12:06 #3612Chris ClaassensDeelnemer
Jack,
Het 24/7 pompen ga ik echt niet aan beginnen, zie hier de meerwaarde niet van in. Wil toch graag op een efficiënte manier met m’n energie omgaan.
Doordat het bad afgedekt is met een zomerzeil heb ik ook niet echt problemen met m’n chloor en ph waarde, deze zijn altijd op peil. Merk wel voor m’n gevoel dat sinds ik het zomerzeil heb er veel minder chloor doorheen gaat..
Warmtepomp kan het ook prima bijhouden i.c.m de warmtematten. Met de temperaturen al helemaal😉.
Een frequentie regelaar heb ik overwogen. Deze heeft hetzelfde effect als een 2e pomp, enige verschil is dat een frequentie regelaar traploos regelbaar is en mijn 2 aparte pompen niet. Prijs viel ook goed mee, speck pomp +/- €225,-.
Toch heb ik voor een 2e “kleinere” pomp gekozen doordat ik door mijn werk de ervaring heb dat frequentieregelaars geen hele lange levensduur hebben (ja, er zijn mensen waar het wel lang goed gaat). Bijkomend voordeel is dat je een pomp zelf eenvoudig kunt reviseren.
Hieronder een foto van de opstelling.
Hoe gaat het met jou warmtepomp?
-
6 augustus 2020 om 13:39 #3639JackDeelnemer
als je effiecient wilt omgaan met je energie werk je toch beter met een regelaar 🙂
Mijn pomp van 900W verbruikt ongeveer 5kw per dag met 24/7 draaien. Dat is al minder dan jou kleinere pomp die maar 8 uurtjes draait. Daar komt dan nog je grotere pomp bij.
Dat je minder chloor verbruikt met een zeil klopt inderdaad, je chloor verdampt niet zo snel.
Scheelt ook in afkoelen dus dat is een goede investering waar Greta blij van wordt 🙂
-
11 mei 2021 om 09:06 #17092zwembadforum.euSleutelbeheerder
Precies wat Jack zegt. Zet in vredesnaam al die warmtepompen in de nachten uit… Zelfs met nachtstroom haal je het rendement niet.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
11 mei 2021 om 09:39 #17119Rudy100Deelnemer
Inderdaad een warmtepomp ‘s nachts laten draaien is zinloos.
Een warmtepompcompressor die te veel lawaai maakt kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je gasdruk te laag is , kan je compressor meer lawaai maken, met te weinig gasdruk laten draaien is nefast voor de Compressor.
Er zou ook een lagering kunnen kapot zijn binnenin je compressor, dit kan een gevolg zijn van een constante overbelasting van een te lichte warmtepomp.
Btw. Hoeveel afstand zit er tussen jouw wp en die van je buur . Wordt de koude uitstoot van de wp van je buur niet richt jouw wp geblazen ?
-
11 mei 2021 om 10:10 #17145Rudy100Deelnemer
Een wp. compressor kan ook lawaai beginnen maken wanneer hij foutief is aangesloten. Ik zou eens proberen om de fasen te wisselen . Kleine moeite en proberen waard.
-
11 mei 2021 om 10:17 #17171Rudy100Deelnemer
Ik heb het aansluitschema eens voor je opgezocht .
-
11 mei 2021 om 10:18 #17184Rudy100Deelnemer
Ja inderdaad gewoon even wisselen.
-
11 mei 2021 om 13:02 #17254Rudy100Deelnemer
Durf je het niet aan de fase te wisselen , ik heb het schema bijgevoegd je kan de aansluiting tenminste controleren of de blauwe draad op de N zit.
-
11 mei 2021 om 13:46 #17283DDADeelnemer
Ben helemaal niet thuis in elektro dingen, maar deze airco compressor klinkt net zoals die van kristof.
-
11 mei 2021 om 13:56 #17298DDADeelnemer
Nog een suggestie van youtube … klinkt ook hetzelfde.
-
15 mei 2021 om 08:05 #17571kristof verdoodtDeelnemer
Als ik nu een nieuwe warmtepomp zou kopen, welk merk en en vermogen raden jullie aan? Liefst een zo stil mogelijke waar het compressor geluid amper van te horen is.
Wetende dat ik wel genoeg uitblaas ruimte heb op mijn dak van mijn poolhouse, maar het huis van 1 van de buren op minder dan 8m van mijn warmtepomp staat. Zou het niet beter zijn om een verticale te kiezen zodat het geluid van de ventilator direct in de lucht is.
Mijn zwembad is 50m3 en wil graag zwemmen van 15 april tot eind september. Gewenste temperatuur 29 graden.
Alvast Bedankt
-
15 mei 2021 om 08:36 #17596Rudy100Deelnemer
Ik ben heel tevreden over mijn Zodiac Z300 TD8 op krachtstroom ( geen made in China) . Is een zeer stille warmtepomp.
-
15 mei 2021 om 11:20 #17609DDADeelnemer
Tevreden van onze Mr Silence van Aquaforte. Chinees merk dat ook onder enkele andere merknamen wordt verkocht zoals AQS. Het moest een zeer stille pomp zijn omdat het vlak naast het terras staat en 2m van de omheining met de buren. Het is ook een pomp die minder plaats rondom vereist, vergelijkbaar met een verticale warmtepomp.
Hier draait die op vol vermogen (boost). Luider wordt hij niet. Eerste fragment is op 2 meter achter de pomp (uitblaas richting) en op dezelfde hoogte als de ventilator. Het tweede filmpje is op 3 meter langszij de pomp, vanop het terras.
https://we.tl/t-2Niwl4TWhs-
15 mei 2021 om 12:28 #17631zwembadforum.euSleutelbeheerder
Black Silence BS130 warmtepomp kan ik hiervoor uit voorraad leveren momenteel.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
23 mei 2021 om 12:11 #17835kristof verdoodtDeelnemer
Zo stil ik zit precies met een F16 daartegen in mijn tuin. Heeft u ook naar mijn filmkes geluisterd. Kan ik alleen maar van dromen. Er zit ook een filmke van mijn buur bij dat lijkt al meer op jou geluid. Ik denk dat ik best deze verkoop en een anders aanschaf.
-
-
-
15 mei 2021 om 13:10 #17646Rudy100Deelnemer
Een warmtepomp is een storingsgevoelig product, ik bedoel dat je ook service nodig hebt van een koeltechnieker. Daarom heb ik mijn warmtepomp gekocht bij mij in de buurt, is er iets fout aan de warmtepomp staat de technieker van die zaak er op 15min. en hoef ik geen torenhoge verplaatsingkosten betalen, dit is ook een factor waar je rekening dient mee te houden.
-
15 mei 2021 om 13:23 #17659zwembadforum.euSleutelbeheerder
Met de storingen valt het gelukkig wel mee hoor, maar je hebt wel gelijk dat service belangrijk is. Ik verkoop de VBEX, VBPP en MaxInverter warmtepompen en die leveranciers hebben servicedienst aan huis in de Benelux. Dan zit je redelijk safe.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
-
7 mei 2021 om 14:55 #16640JackDeelnemer
Hallo Kristof,
Ik heb de compressor extra ingepakt met isolatie materiaal wat bij auto`s onder de motorkap zit. Op een autosloop gehaalt. Dit geeft net wat extra isolatie.
Je kunt de warmtepomp ook op de stille modus zetten snachts toch?
-
11 mei 2021 om 00:09 #17038DDADeelnemer
Lijkt nog mee te vallen vanop die afstand. Pomp perfect waterpas en op rubber voetjes zetten kan al één en ander doen. Het geluid is (bij mij toch) altijd een stuk luider in de uitblaas richting. Eerst blies de wp richting muur, wat als een soort versterker werkte. Weerkaatsing is zeker niet te onderschatten; heb ik ook bij een kennis gemerkt. Wat daar een hoorbaar verschil maakte, was een flinke laag boomschors op het betonnen vloertje onder de warmtepomp en een kokosmat (of heidemat?) tegen de wand achter de warmtepomp. Die zachte materialen absorberen het geluid ipv het te weerkaatsen.
-
11 mei 2021 om 09:01 #17079JackDeelnemer
bij jou warmtepomp hoor je de compressor, deze klinkt wel erg hard. De warmtepomp op rubber zetten en dat soort dingen veranderd daar niks aan. Hoe oud is de pomp en heeft deze dit altijd gehad?
Een warmtepomp kun je snachts beter uitzetten, dat levert niks op om deze aan te laten. Een goed bemeten warmtepomp moet in deze tijd het water minimaal 4 graden per dag op kunnen warmen overdag. Snacht koelt het water ongeveer 1 tot 2 graden af mits je een goede afdekking hebt. Een inverter die te klein is zal de meeste tijd op vol vermogen draaien en niks zuiniger en stiller worden. Dat is gewoon weg gegooid geld. De warmtepomp van jou buurman daar hoor je in het eerste filmpje alleen de ventilator zachtjes blazen. Dit geeft aan dat deze waarschijnlijk op een lager toerental draait en zo het water op temperatuur houd en dus veel zuiniger is. Dit is wel pas als het water bijna op temperatuur is. Als het water nog niet op temperatuur is zal ook elke inverter op vol vermogen draaien en niks zuiniger zijn met een gemiddelde cop van ongeveer 6, net als bij een normale warmtepomp. De cop wordt dus pas hoger als het water op temperatuur is.
Zo moet een inverter werken anders had je de meerprijs kunnen besparen en beter een normale kunnen kopen.
-
11 mei 2021 om 11:26 #17212JackDeelnemer
kijk uit met de fase en nul omdraaien, bij krachtstroom kan met de fase`s onderling omwisselen maar bij dit soort apparaten moet men zich aan het aansluitschema houden. Het is niet voor niks dat er geen kabels met stekkers gemonteerd zijn.
Meet de spanning hoe deze is aangesloten, als de fase nu op de L zit dan is dit goed.
-
11 mei 2021 om 11:35 #17225JackDeelnemer
de warmtepomp van 17,5Kw is voor jou bad te klein, de opgaves van fabrikanten en adviezen van veel verkopers kloppen niet helemaal. De warmtepompen zijn wel geschikt voor de zomerperiode het water op te warmen en op temperatuur te houden.
Maar bij de opstart met water van 15 graden en dezelfde buitentemperatuur moet je minimaal 4 graden overdag op kunnen warmen overdag. Lukt dit niet ben je geld weg aan het gooien.
Je warmt dan overdag op wat je in de nacht weer verliest en daar schiet je niks mee op.
Snachts opwarmen heeft geen zin bij lage temperaturen, je stookt letterlijk je energie voor niks weg.
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.