Tags: chemicalin, chloor, waterbehandeling, zwembad
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 week, 6 dagen geleden door
zwembadforum.eu.
-
AanmakerOnderwerp
-
5 maart 2025 om 09:27 #43068
Berry Cuijpers
DeelnemerBeste,
Wellicht een domme vraag, maar wij maken gebruik van een doseerpomp voor chloor en PH. Nu hebben we eigenlijk altijd last van een te lage PH waarde.
Hoe dien ik de pomp dan in te stellen, ik meen een PH+ stand (dat hij dus zorgt dat de PH + gaat) en welke vloeistof gebruik ik dan? Zwavelzuur is meen ik alleen om de PH omlaag te krijgen.
-
AanmakerOnderwerp

-
AuteurAntwoorden
-
-
5 maart 2025 om 09:51 #43070
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderVeruit de meeste doseerunits hebben maar 1 optie om pH waarde te corrigeren en geen 2. Aangezien vrijwel altijd de pH waarde te laag is gebruikt men de automatisering met zwavelzuur en is de stand op ‘pH-‘.
Hoogst waarschijnlijk kan je de instellingen wijzigen hiervoor.
Je kunt natriumhydroxide-oplossing kopen in cans of jerrycans met verschillende concentraties, check welke bij je systeem past. Veruit de meeste pH+ oplossingen zijn echter in granulaatvorm.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
5 maart 2025 om 10:55 #43072
Sylvester
ModeratorVergis je je niet? De pH waarde is meestal te hoog. Je zei te laag. Meestal wordt dat gebruikt in combinatie met natrium hypochloriet (chloor) die de pH systematisch verhoogt. Dan gebruik je zwavelzuur om de pH te verlagen. Ik dacht toch dat de meeste pH pompjes 2 instellingen hadden: verlagen OF verhogen. Maar ik kan me vergissen.
Vermits de TS ook gebruik maakt van een chloorpompje (ja toch?) vind ik het toch vreemd dat de pH te laag is. Dan is er meer aan de hand.
-
5 maart 2025 om 16:27 #43074
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderNee je hebt helemaal gelijk. Meestal is deze inderdaad te hoog.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
-
-
6 maart 2025 om 10:38 #43075
Berry Cuijpers
DeelnemerAlvast bedankt voor de reacties, het wordt me nu wel al wat duidelijker. Als ik het goed begrijp wordt door vloeibaar chloor te gebruiken de PH waarde (normaalgesproken) hoger. Waardoor correctie noodzakelijk is middels een PH- vloeistof (zwavelzuur).
Ik heb denk ik bij de opstart van het systeem er niet voor gezorgd dat de waardes op dat moment juist waren, waardoor het systeem het niet aankon om de waardes goed te krijgen. Ik heb deze daarna eigenlijk een tijd lang niet gebruikt (uitgezet) en toen merkte ik bij gebruik van de Chloortabletten dat ik eigenlijk altijd een (iets) te lage PH waarde kreeg waardoor ik PH plus moest toevoegen.
Maar dit probleem heb ik (waarschijnlijk) niet als ik het systeem waar aanzet als de waardes goed zijn.
-
6 maart 2025 om 10:55 #43076
zwembadforum.eu
SleutelbeheerderChronisch te lage pH waarde is ongebruikelijk maar niet onmogelijk.
Antwoord van ChatGPT:
Als iemand standaard een te lage pH-waarde in het zwembad heeft en continu pH+ moet toevoegen, kan dat wijzen op verschillende dingen die fout gaan of aandacht nodig hebben. Ik leg het eenvoudig en praktisch uit:
1. Probleem met apparatuur of meetmethode
•Soms geeft je meetapparatuur of testkit foutieve waardes aan. Controleer regelmatig met een andere testkit of strips of je meting klopt.
•Controleer ook of je automatische doseersysteem (als je die hebt) goed functioneert en juist gekalibreerd is.
2. Waterbalans en Alkaliniteit
•Een veelvoorkomende oorzaak van een steeds dalende pH is een te lage alkaliniteit (TA-waarde).
•Alkaliniteit zorgt ervoor dat je pH stabiel blijft. Als deze te laag is (onder ongeveer 80 ppm), zal je pH snel dalen. Je voegt dan steeds pH+ toe, maar dit is symptoombestrijding: je lost het echte probleem niet op.
•Zorg dat je alkaliniteit eerst op orde komt (tussen 80-120 ppm). Pas daarna krijg je een stabiele pH.
3. Gebruik van desinfectiemiddelen
•Gebruik je chloor in tabletvorm (bijvoorbeeld trichloor)? Deze bevatten zuren die de pH naar beneden brengen. Als je veel trichloor gebruikt, zal je steeds pH+ moeten toevoegen.
•Overweeg om over te stappen naar een ander desinfectiemiddel zoals vloeibaar chloor (natriumhypochloriet) of zout-elektrolyse. Deze zijn pH-neutraal tot iets basischer, waardoor de pH stabieler blijft.
4. Zuur regenwater of zacht leidingwater
•Regenwater en zacht leidingwater hebben vaak een lagere pH-waarde, waardoor na een flinke regenbui de pH zakt.
•Als je regelmatig water moet toevoegen (door verdamping of lekkage), en dit water heeft van nature een lage pH, blijf je het probleem houden.
5. Materiaal- en corrosieschade
•Bij langdurig lage pH-waardes raakt zwembadapparatuur sneller beschadigd: pompen, warmtewisselaars en metalen onderdelen kunnen gaan corroderen.
• Het water kan ook agressief worden voor voegen, liners of zwembadwanden.
Praktische stappen om het probleem aan te pakken:
Stap 1:
Controleer altijd eerst je meetapparatuur en zorg dat je betrouwbare metingen hebt.
Stap 2:
Meet direct daarna je totale alkaliniteit (TA). Als die lager is dan 80 ppm, verhoog die dan eerst met Alkaliniteit+. Doe je dit niet, dan blijft je pH instabiel.
Stap 3:
Let op welk desinfectiemiddel je gebruikt. Als het om trichloor-tabletten gaat, wissel dan eens af met een minder zure optie zoals vloeibaar chloor of een zout-elektrolyse.
Stap 4:
Controleer of regenwater invloed heeft. Als je veel regenwater in je zwembad krijgt, overweeg dan om preventief alkaliniteit en pH-waardes iets hoger te zetten.Door deze stappen te volgen, krijg je je pH beter onder controle, vermijd je extra kosten en voorkom je schade aan je zwembadapparatuur en -materialen.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.