- Dit onderwerp bevat 23 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 dagen, 8 uren geleden door Dolf Swart.
-
AanmakerOnderwerp
-
22 september 2024 om 12:43 #42631Dolf SwartDeelnemer
Voor het regelen van de pH gebruik ik zwavelzuur. Tussen mei en september gebruik ik ongeveer 60 liter van circa 13%. Het zit in jerrycans van 10 liter.
De zwavelzuur wordt uit een jerrycan van 25 liter getrokken. Ik moet dus het zwavelzuur van de 10 liter jerrycans met behulp van een trechter overgieten in de 25 liter jerrycan. Het overgieten wordt gedaan omdat de dop en de uitzuig slang op de 25 liter jerrycan passen.
Het aanvoeren, bewaren en overgieten zijn niet mij favoriete bezigheid. Daarom zou is hiervoor graag een andere procedure hebben.
Ik heb vorig jaar voor een ander doel citroenzuur gekocht. Dit is in kristalvorm en makkelijk hanteerbaar. Hiervan zou ik een oplossing kunnen maken van bijvoorbeeld 75% en dit voor de pH regeling gebruiken.
De voordelen hiervan zijn: goedkoop, makkelijk hanteerbaar, concentratie kan heel hoog gemaakt worden.
Mijn vraag: heeft iemand ervaring met het regelen van de pH met citroenzuur?
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
22 september 2024 om 13:08 #42634SylvesterModerator
Misschien kan je eerst eens op zoek gaan naar de oorzaak van het hoge verbruik. Hoe groot is je bad, welke desinfectie heb je? Ik heb een bus van 25 liter die op 5 jaar tijd ongeveer 1/4 is geminderd.
Je hebt zwavelzuur van verschillende samenstelling en dus beter of slechter.
Citroenzuur kan eventueel als alternatief dienen, maar dat is doorgaans niet zo sterk als zwavelzuur. Je hebt daar 2 tot 4 keer meer van nodig, als ik het goed heb.
Wat je ook kan doen is op zoek gaan naar een passende bus. Meestal worden die geleverd in bussen van 25 liter en meestal past de knop wel. Past die niet dan kan je toch wel iets verzinnen om het toch te laten passen.
-
22 september 2024 om 14:42 #42640Dolf SwartDeelnemer
Het oppervlak is 45 m2. De inhoud circa 60m3. Op de jerrycan zwavelzuur staat een concentratie van 13%
Redenen dat de pH omhoog gaat:
- Er verdamp circa 45 liter water per dag (45m2 en 1mm). Dit wordt aangevuld met kraanwater. Dit kraanwater heeft een pH > 7.5
- In juli staat de chlorinator 75% van de 24 uur chloor aan te maken.
De spoed van de doppen van de 25liter cans was verschillend. Als oplossing heb ik wel een namaak kurk gebruikt als doorvoer en afsluiting.
Maar….:
De 25 l jerrycan wordt niet tot de bodem leeg getrokken. Ik gooi dus de 10 liter bij het restant in de 25 liter can. Hierna spoel ik de 10 liter jerrycan na met een beetje drinkwater en gooi dat ook in de 25 liter jerrycan.
De 10 liter can is dan mooi schoon als deze weggegooid wordt en iemand houd hem dan per ongeluk tegen zijn kleding. -
22 september 2024 om 15:58 #42641SylvesterModerator
Dat gaat niet liggen aan die 45 liter die dan ook nog eens een nagenoeg neutrale pH heeft. Heb je overdag dan geen afdekking?
-
22 september 2024 om 16:21 #42644Dolf SwartDeelnemer
Nee, er is geen afdekking. Het zwembad ligt bij Valencia in Spanje. De zon schijnt er van zonsopgang tot 19:00 op. Dan ligt het in de schaduw van het huis.
Je ziet daar trouwens nergens afgedekte zwembaden. Het zwembad bij de buren wordt het hele jaar operationeel gehouden doordat er een poolservice langs komt. Er is echter niemand die van het zwembad gebruik maakt omdat het water te koud is. Ik vind het te koud als het < 25 graden is, mijn vrouw gebruikt het niet meer als het beneden de 21 graden is. Na september laten we de natuur zijn gang gaan en wordt het zwembad dus groen.
Als je geen ingebouwde afdekking hebt, moet de afdekking in september geplaatst worden en in mei schoongemaakt en opgeruimd. Ook dan moet het zwembad alsnog schoongemaakt worden. Het lijkt dus niet veel voordelen te hebben. Het schoonmaken gaat misschien iets sneller.
-
22 september 2024 om 16:30 #42647SylvesterModerator
Ik bedoelde eigenlijk een afdekking voor als het niet gebruikt wordt. Een rolluik. Ja dan klopt het ongeveer. Niet zozeer het water verbruik maar de chloor verdwijnt sneller door de zon. Dan moet meer chloor erin met het gevolg dat de pH sneller en vaker stijgt. Deze moet dus omlaag.
Koop dan vaatjes van 25 liter. Dop eraf draaien en op volgend vaatje draaien, heel simpel. -
22 september 2024 om 16:40 #42648Dolf SwartDeelnemer
Ik heb nog 15 kg citroenzuur in kristal vorm liggen. Daar kan ik 150 liter 10% vloeibare citroenzuur van maken of 75 liter 20%.
Als niemand daar negatieve ervaringen mee heeft, wilde ik dat eens een seizoen proberen.
-
28 september 2024 om 10:15 #42681Dolf SwartDeelnemer
Als ik een UV-C lamp inbouw, is er minder chloor nodig. Er is dan ook minder zuur nodig om de pH in orde te houden.
Het is mij niet zo duidelijk onder welke voorwaarden dat deze lamp dan moet worden aangezet.Bijvoorbeeld als:
- de pomp loopt en de ORP moet worden aangepast?
- een bepaalde tijd op basis van de doorgevoerde hoeveelheid water?
- als de pomp loopt?
-
28 september 2024 om 10:18 #42682SylvesterModerator
Als de pomp loopt. Verder is het effect van een uv lamp bij een zwembad ver overroepen.
-
28 september 2024 om 10:28 #42683Dolf SwartDeelnemer
Dus de claims die je leest (zoals 80% minder chloor gebruik) moet je met een flinke korrel zout nemen.
Sylvester als je een schatting zou moeten maken op welk percentage zou je dan komen?
-
28 september 2024 om 13:29 #42684SylvesterModerator
Ik heb er 1 gehad, er tussenuit gezaagd. Had geen effect.
-
29 september 2024 om 14:55 #42686Dolf SwartDeelnemer
Je leest op internet alleen dat de UV-C lampen gebruikt worden voor desinfectie en het afdoden van algen.
In mijn geval is dat van toepassing:
- Voor de seizoen opstart. Alles is dan groen en dat moet inactief gemaakt worden.
- Bij enige weken afwezigheid moet het zwembad ‘in orde’ worden gehouden.
Onder beide omstandigheden vervuilt het zwembad niet omdat er geen mensen gebruik van maken. Het is voornamelijk natuurlijke groei die dan bestreden moet worden.
Sylvester: Dit is misschien de reden dat bij jou de UV-C niets toevoegt.
-
29 september 2024 om 15:14 #42687SylvesterModerator
Ik ben niet goed mee met wat je bedoelt, daarentegen weet ik wel goed wat die lamp doet én ook fout doet. Ik heb geen lamp en nooit groen water. Als je de regels der kunst volgt heb je nooit groen water, enkel helder water, en dit met beperkte chemie. Ik gebruik enkel chloor en heel af en toe zwavelzuur. Zelfs geen winterproduct (actief overwinteren).
-
1 oktober 2024 om 17:29 #42691DDADeelnemer
UV-C lampen doden zeker algen en andere organismes die je liever niet in je water wil hebben, maar dat kan ook even goed met chloor wat dan ietsje hoger moet zijn om hetzelfde effect te bekomen.
Wat UV-C lampen altijd beter doen is het afbreken van gebonden chloor en zeker bij een donkere afdekking die verhindert dat de chloramines worden afgebroken door natuurlijk UV / zonlicht.Mijn ervaring is dat je met een UV-C lamp een lagere vrij chloor en gebonden chloor gehalte kan handhaven in je zwembadwater. Het enige echte nadeel is dat het zwembad zelf iets minder goed ontsmet wordt owv het lagere chloor gehalte. Bij een lage vrij chloor merk ik dat in de ‘dead spots’ van het zwembad wel algen ontstaan. Op zich geen probleem want event borstelen en ze worden meegenomen richting UV-C lamp waar ze vervolgens geroosterd worden of ze worden onderweg aangepakt door het vrij chloor.
Ivm het overwinteren van het zwembad in Valencia … idealiter blijf je filteren en doseren tot het zwembad water onder 12 graden duikt. Dan groeien de algen niet meer. Tot dan zou ik wel een pool service voorzien die regelmatig een nieuwe bus chloor komen aansluiten en even het zwembad borstelt.
-
1 oktober 2024 om 18:32 #42694Dolf SwartDeelnemer
Ik heb de temperatuur buiten het seizoen niet onder de 15 graden gezien. Maar niemand maakt er onder de 21 graden gebruik van het zwembad.
We laten de natuur zijn gang gaan. Het wordt dus heel erg groen.
In mei maak ik het schoon. Het zou een overweging kunnen zijn om dan eerst een paar dagen een uv-c lamp aan te zetten zodat alles wat leeft makkelijker opgezogen kan worden.
-
1 oktober 2024 om 18:37 #42695SylvesterModerator
dat is wel knap, niet onder de 15°C? Hoe doe je dat zonder verwarming?
-
1 oktober 2024 om 19:35 #42696Dolf SwartDeelnemer
Rond nieuwjaar: als het koud is, is de temperatuur in de nacht 12 graden. Overdag meestal boven de 20 graden. Wij zitten in een kustplaats dus het zeewater zorgt ervoor dat het niet heel koud wordt.
Het zwembadwater krijgt een temperatuur die er ergens tussen in zit. Het is meestal wel iets warmer dan het zeewater. Waarschijnlijk door de zoninstraling.
-
-
-
1 oktober 2024 om 18:15 #42692SylvesterModerator
DDA, normaal gezien spreek ik je nooit tegen, omdat je altijd de juiste info geeft.
Nu geef je min of meer de juiste info, maar je geeft zelf ook aangaat het niet helemaal doet wat men er doorgaans van verwacht. Je KAN een lagere dosis hanteren, MAAR eigenlijk ook niet, want je gaat sowieso hier en daar algen zien, en dus ook onzichtbare verontreinigingen. Nee, mijn ervaring zegt dat je zelfs beter geen lamp gebruikt omdat men ervan uitgaat dat je zomaar je vrije chloor gehalte zomaar kan verlagen, met het risico dat toch niet alles ‘dood’ is. En na een tijd gaat de kracht/werking van die lamp afnemen, wat niet echt meetbaar is. Dat is een tweede risico. Dan zou ik beter aanraden om geen lamp te plaatsen en de desinfectie volledig met chloor te doen, om te vermijden dat men iets fout doet.
Ik blijf erbij, het is een onding in een zwembad. In visvijvers daarentegen is het weer een ander verhaal. Ik denk dat het gebruik van een UV-lamp vanuit die hoek is komen overwaaien….
-
2 oktober 2024 om 19:06 #42697DDADeelnemer
Ben het eigenlijk wel eens hoor. Zo’n UV-C lamp is in de meeste gevallen niet nodig en de kosten/baten eerder slecht als je installatie, lampen en verbruik meerekent. In ons geval was een huidallergie de aanleiding om dat te installeren en zo de chloramines af te breken met de lamp maar er ook minder aan te maken door een hoog chloorverbruik. Dat lijkt te zijn gelukt. Als het weer begint te jeuken, dan weet ik dat het tijd is om de behuizing van de lamp te kuisen 🙂
We zitten dan ook onder bomen met veel organische vervuiling, hoger chloorverbruik en dus ook meer chloramines als gevolg. Maar zoals gezegd … in andere situaties lijkt me dat niet nodig. Ik denk dat het deel uitmaakt van de hele “gezond zwemmen” hype. Je weet wel … van de mensen die zeggen dat ze een “zout” zwembad gaan plaatsen omdat dat veel gezonder is dan een zwembad met chloor 🙂
-
2 oktober 2024 om 19:29 #42698SylvesterModerator
Inderdaad
Maar we kwamen van ‘citroenzuur’.😊
-
2 oktober 2024 om 22:38 #42701Dolf SwartDeelnemer
Als ik in mei aan het groene zwembad begin dan moet ik eerst veel stofzuigen om zoveel mogelijk van de bodem te verwijderen.
Ik gooi daarna een 25 liter jerrycan met chloor in het bassin. De dag daarop ben ik weer een paar keer aan het stofzuigen.
Dit herhaal ik 3 of 4 dagen.
Ik ga daarna op de chlorinator over. Die maakt genoeg chloor aan om het zwembad goed te houden.
Tijdens deze dagen gebruik ik circa 100 liter chloor (13%).
Nu is de gedachte als volgt: als ik met UV-C licht het zelfde kan bereiken als met de 100 liter chloor dan hoef ik dat niet aan te voeren en in het bassin te doen.
Het onderwerp dat dit alles startte ging over het citroenzuur. Het citroenzuur is in kristalvorm een veel makkelijker te hanteren stof als vloeibare zwavelzuur. Van zwavelzuur (14%) verbruik ik circa 60 liter gedurende het seizoen. Als ik dit kan vervangen door citroenzuur (50%) dan is dat veel makkelijker hanteerbaar en nog aanzienlijk goedkoper ook.
-
2 oktober 2024 om 22:58 #42702SylvesterModerator
Ik kan alle topics natuurlijk niet onthouden, wist niet meer waarover het ging. Je zwembad ligt in Spanje en ligt dus open en je verbruikt veel chloor. Mijn gevoel zegt dat die lamp in jouw geval heel weinig (lees: niets) gaat doen.
Maar ik zou zeggen, probeer het voor dat citroenzuur en de UV-lamp, en laat ons het tegendeel weten. Niet geschoten is altijd mis.
-
3 oktober 2024 om 06:50 #42705Dolf SwartDeelnemer
Dat citroenzuur kan ik eenvoudig proberen.
Een 75 Watt UV-C lamp is 1 meter lang en kan ik niet makkelijk inbouwen.
-
-
2 oktober 2024 om 23:18 #42704DDADeelnemer
Een UV-C lamp zal maar een beperkt effect hebben. Algen hechten zich aan bodem en wanden. Eenmaal de chloor verdwenen is, begint het feest opnieuw. De filter een paar maanden laten draaien zonder toezicht is toch ook niet ideaal. Ik zou er niet gerust in zijn.
De enige oplossing lijkt me een passieve overwintering met een winterzeil wat geen licht doorlaat. Geen zonlicht, geen fotosynthese, geen algen. In combinatie met een chloorshock bij het afsluiten, zal je heel wat werk besparen in de lente. Ik ben op een halve dag klaar met de opstart: chloorschock, borstelen, stofzuigen. Het water is helder en er zitten alleen wat algen tegen de wanden en bodem en vooral bij de 4 plekken waar een gaas zit om het regenwater door te laten.
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.