- Dit onderwerp bevat 11 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 3 maanden geleden door Karst Goozen.
-
AanmakerOnderwerp
-
3 augustus 2022 om 20:17 #37945Karst GoozenDeelnemer
Dag alleen,
Even voor stellen, ik ben Karst uit het hoge noorden.
volgend jaar wil ik zelf een bouwkundig zwembad bouwen van ongeveer 700 x 450 x 135.
Daar hier de aarde nog wel eens beeft. wil ik de muren uitvoeren in stepoc blokken voorzien van betonstaal, bekleed met xps 300 30 mm op de wanden en vloer met als afwerking een gewapende liner.
waar ik nu over twijfel is of de bak niet te waterdicht wordt bij het bouwen met stepoc in samenhang met de liner en de mogelijke gevolgen hiervan (grondwater achter de liner).
heeft hier iemand ervaring mee ?
Alvast bedankt.
Groet, Karst.
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
3 augustus 2022 om 20:48 #37947zwembadforum.euSleutelbeheerder
Zeker is hier ervaring mee en inderdaad gaf het bij een klant van me problemen met water achter de folie die vervolgens niet weg kon komen.
Gaten boren tussen de wanden en bodem heeft toen de oplossing gegeven.
Kies overigens voor xps500 platen! Deze zijn duurder, maar aanmerkelijk steviger.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
4 augustus 2022 om 15:28 #37966Karst GoozenDeelnemer
Dag Maurice,
Duidelijk, ik neem slagvaste electrabuis mee in het metselwerk van de eerste laag.
Dan is de bak voldoende lek lijkt mij.
Je raad mij de 500 versie aan, welke problemen geeft de 300 versie precies ?
of is het meer een voorzorgsmaatregel.
-
4 augustus 2022 om 17:14 #37974zwembadforum.euSleutelbeheerder
Xps500 is gewoon steviger dan xps met 300 kPa. Ik zou minder risico’s nemen met de isolatie, aangezien je er nooit meer bij kan.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
4 augustus 2022 om 17:52 #37977Leo JorissenDeelnemer
Als de bak waterdicht is hoe is het dan mogelijk dat er grondwater achter de liner komt?
Neem aan dat de liner in een droge bak aangebracht wordt en daarna meteen gevuld met water. Hierdoor kan er geen water achter de liner komen.Nu ga je een perfecte bak expres lek maken, dus bij hoge grondwaterstand dringt het water achter de liner????
-
4 augustus 2022 om 20:11 #37978zwembadforum.euSleutelbeheerder
Als je het niet erg vindt gaan we deze discussie niet aan.
Tenzij je veel zwembaden hebt gebouwd durf ik toch te stellen dat mijn kennis en ervaring me vertelt dat een waterdichte bak écht een gevaar is voor water achter de folie. Ik ken zelfs folielassers die weigeren te lassen dan, of zonder garantie.
Je kan ook een lekkende pakking hebben of water wat via een lamp of doorvoer naar binnen komt.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
5 augustus 2022 om 09:26 #37979SylvesterModerator
OIk denk dat er een communicatie stoornis is. Hij wil het uitvoeren met stepoc blokken, gevuld met beton neem ik aan. Niet omwille van de waterdichtheid maar omwille van zijn keuze of praktische uitvoering neem ik aan. Zijn idee is dan ook ervoor te zorgen dat de bak niet waterdicht is om problemen te vermijden. Dat lijkt een goed idee maar dan is de bak wel definitief niet waterdicht. Voor de liner is dat goed. Ik zou sowieso ook drainage rond het zwembad voorzien
-
5 augustus 2022 om 10:28 #37982Karst GoozenDeelnemer
Dag Maurice,
Idd, we spreken over een drukklasse verschil van 200 kpa beter gezegd 2000kg per vierkante meter en best wel prijsverschil.
Jammer dat je er niet iets dieper op ingaat, m.a.w. eventuele negatieve ervaringen met xps 300.
@leo, een zwembad waarvan eerste een betonplaat wordt gestort en vervolgens muren worden opgemetseld of zoals ik het wil doen met holle betonblokken welke worden voorzien van betonstaal en afgestort met beton is nooit waterdicht.
Zeker niet voor de druk van grondwater.
zo wie zo niet op de aansluiting van het metselwerk met de betonplaat, dit komt door o.a. haarscheuren en het niet waterdicht zijn van metselmortel.
Ook een betonnen muur is niet altijd waterdicht, lees bestand tegen de druk van grondwater en dit kan verschillende oorzaken hebben (grindnesten, mengverhoudings fouten, scheuren).
Ik wil dan ook dat het grondwater zich vrij in en uit de bak kan bewegen en niet opgesloten raak in de bak. achter de liner.
Vandaar mijn vraag aan Maurice of mijn idee van bouwen een voldoende lek zijnde bak geeft.
ik hoop dat je dit wat duidelijkheid geeft.
-
5 augustus 2022 om 10:53 #37983zwembadforum.euSleutelbeheerder
Of ik dieper op het verschil in sterkte kan ingaan? Zeker op de bodem heb je tijdens de installatie van de folie kans op deuken. Dat heb je overigens ook met xps500, maar minder. Je kan beter geen risico nemen en het beste materiaal nemen. Dikker en hoge isolatiewaarde.
Die buizen in de wand lijkt me een goed idee, maar elke centimeter boven de betonvloer kan al een probleem zijn, ik zou ze dan ook schuin in de hoek plaatsen, naar beneden gericht. Althans, zo hebben we het probleem bij 2 andere baden kunnen verhelpen, die gaten werden enkel geboord overigens.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
5 augustus 2022 om 11:36 #37984SylvesterModerator
Kleine nuance…
Ik dacht dat de isolatie moest dienen voor ONDER de vloer (dat kan ook). Ik denk dat je elke goeie XPS plaat (ook 300) ONDER het zwembad kan duwen. Het is een ‘totaalverdeling’ die die platen wel aankunnen.
Voor in het zwembad zou ik het persoonlijk niet doen. Je krijgt sowieso blutsen, of het nu 300 of 500 is. De druk kunnen ze wel aan maar de druk van kleine drukpunten zoals afduwen tegen de wand tijdens het zwemmen is wat anders. Waarom niet gewoon een specifieke foam die daarvoor dient.
Voor isolatie moet je toch vooral de bovenkant isoleren.
Maar meningen verschillen… 🙂
-
5 augustus 2022 om 11:42 #37985Karst GoozenDeelnemer
Maurice,
Je uitleg is mij duidelijk, dank daarvoor het ging mij om de mogelijke overkill aan product ten aanzien van de xps drukklasse.
Je hebt gelijk als je voor het beste wil gaan.
ik had al een aantal van je blogs gelezen en ook bij onze zuiderburen mijn licht opgestoken en ben daarna begonnen met plannen maken.
Mijn bouwplan:
Vloer lijkt mij duidelijk das 15cm beton & wapeningsmatten, we zitten hier op een stevige zand rug dan muren optrekken in Stepoc voorzien van staal horizontaal en verticaal.
De buizen wilde ik meenemen in de eerste laag en liggen koud op de betonplaat om de 50cm
om ophoping van grondwater te voorkomen.
Niet metselen ivm de aardbevingen en het mogelijk scheuren tot gevolg in onze omgeving.
en dan xps in plaats van wanden stucen ivm met de mogelijke aftekening in de liner en een stukje isolatie.
Grond rondom 50cm stabile, drainage twijfel ik over omdat ik geen afvoer mogelijkheid heb of het zal een dompelpomp moeten zijn
Afdekking daar ben ik nog niet over uit, in welke vorm ik dat ga toepassen maar toegepast wordt het.
Waterzuivering zal een glas-gevulde zandfilter worden met overcapaciteit voorzien van een toerengeregelde pomp. moet ik nog bereken en zal ook afhangen van het aantal bochten en afstand tot het zwembad. dan een skimmer-pakket van jouw met een extra afzuiging inde wand nabij de bodem
zwembadverwarming door heatpipes of vlakplaat.
Waterbehandeling daar ben ik nog niet over uit chloor of magnesium zout oplossing.
Hier bij mij in de buurt woont een leverancier van magnesium zout installaties.
Misschien een overkill aan info, ik bouw liever in een keer goed 😉
@Sylvester, dat idee had ik ook al 😉 vandaar hierbij het gehele plan maar uit de doeken gedaan.
Tips altijd welkom 🙂
-
5 augustus 2022 om 12:00 #37986Karst GoozenDeelnemer
Sylvester,
ik wilde niet gaan stucen en vlinderen en na het lezen van de blog hier en filmpje op youtube
kwam mijn keuze op xps 300 30mm dikte op de wanden en de vloer in het zwembad.
Die dikke folie / isolatierollen had ik ook al es wat van gezien bij de zuiderburen.
Niks is nog definitief, en met goede argumenten kan ik altijd uit de voeten.
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.