- Dit onderwerp bevat 16 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 4 maanden geleden door DDA.
-
AanmakerOnderwerp
-
2 april 2022 om 15:12 #36382Joris De MoorDeelnemer
Hallo, volgend problemen observeren we helaas:
* waterniveau zwembad daalt sneller dan normaal => ergens lek.
* probleem doet zich ook voor wanneer water lager staat dan inspuiters => bodemput verdachte nummer 1.
Vorig jaar was er een barst in de wand van het zwembad die begon vanaf één van de boorgaten van de bodemput. Deze barst is inmiddels hersteld. Maar toch blijft het water zakken. Mogelijks is er met de bodemafzuigput meer aan de hand en is verdere herstelling noodzakelijk. Daarom gezocht: Hersteller die, bij voorkeur zonder graafwerken, nazicht kan doen en indien revelant de herstelling kan uitvoeren. Zwembad zal leeggemaakt worden. Zwembadinstallateurs overal te vinden. Herstellers daarentegen;
Dus: heeft iemand op dit forum weet van een degelijke vakman die dergelijke herstelling in regio Leuven kan uitvoeren?
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
2 april 2022 om 15:39 #36393SylvesterModerator
Het eerste dat je kan doen is vanzelf laten leeg lopen. Dus wachten tot het stopt met zakken. Op die plaats (hoogte) zit het lek.
Hou dat dagelijks bij hoeveel het gezakt is, want de snelheid waarmee het zakt neemt af met de afstand tot de fout. Zo kan je je op voorhand al een idee vormen vanaf welke hoogte het probleem zit.
Dan heb je toch al op voorhand een idee of het echt daar zit.
Trekt de filter installatie lucht? indien niet (of heel weinig bij hoog toerental), dan heb je toch ook al die zekerheid dat het lek niet in de aanzuig leiding zit.
Welk type zwembad is dat? Je praat over een ‘barst’. Is dat een PP-zwembad? of is het een ‘barst’ in de ‘liner’?
-
2 april 2022 om 15:51 #36402Joris De MoorDeelnemer
Hallo,
Het zwembad is een polyesterkuip waar een aantal gaten in aanwezig zijn:
* 2 inspuiters (1m20 vanaf bodem)
* 1 bodemafzuigput (5 cm vanaf bodem)
* skimmer (1m75 vanaf bodem).
Aan de bovenkant van het gat voor de bodemafzuigput begon een barst van ongeveer 10 m. (je kon een mes doorheen de barst duwen). Hier verdween uiteraard veel water door (4cm per dag). Dit werd hersteld met een epoxyhars-mengsel.
Na herstelling heb ik het zwwembad weer gevuld tot ongeveer 1 meter. Het waterniveau daalde ook toen nog meer dan normaal (3 cm op twee dagen).
Na een winter vol regen (zwembad is afgedekt met zeil dat beperkt water doorlaat), staat er tot mijn verbazing toch nog ongeveer water in op hoogte 1 meter. Het is me nog niet duidelijk of dat niveau stabiel is. Op die hoogte is er echter nergens schade of iets dergelijks aan de kuip op te merken. De leiding tussen bodemaanzuigpot en pomp kruist dat hoogteniveau uiteraard wel.
Ik veronderstel dat ik nu waterniveau meting moet uitvoeren op het huidige waterniveau; (op dagen zonder regen).
-
2 april 2022 om 16:38 #36411SylvesterModerator
Je moet er even de logica bij halen. Zoals ik zei zou je het niveau elke dag moeten opschrijven op hetzelfde uur. Er zou een verband moeten zichtbaar zijn tussen snelheid van zakken en bereiken van hoogte van lekkage. Als het plots stopt, ben je al bijna zeker dat je op de hoogte van het lek zit, eender waar dat is. Dat kan dus ook in de buizen zijn.
Als het water stopt op 1 meter, vermoed ik dat het niet in dat lek aan de bodemaanzuiging ligt.
-
2 april 2022 om 18:46 #36421zwembadforum.euSleutelbeheerder
Je hebt helemaal niets aan mijn opmerking, maar dit onderschrijft toch weer mijn mening dat een bodemput geen enkele meerwaarde heeft.
Waarom ga je niet terug naar de leverancier? Hoe kan er een scheur ontstaan? Ik neem aan dat de leverancier de gaten heeft aangebracht? Dit is dan toch een gevalletje garantie claimen?
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
15 april 2022 om 15:45 #36556Joris De MoorDeelnemer
Inmiddels bijkomende test uitgevoerd.
Op 5 dagen tijd is het waterniveau met 1.3 cm gedaald. Het zwembad was afgedekt. Buitentemperatuur was +/- 17 graden. Watertemperatuur zal dichter bij 10 graden liggen.
Deze daling lijkt me te groot. Of zie ik dat verkeerd?
-
15 april 2022 om 16:26 #36557SylvesterModerator
Als het ongebruikt en afgedekt is verdampt er nagenoeg niets, zelfs niet met warmer water.
Je ziet dat niet verkeerd, dat is niet normaal. Bij een normaal bad van 4×8 meter is dat ongeveer 400 liter.
Draait de pomp? Het loopt toch niet weg via de backwash buis? Dat gebeurt wel vaker dat een 6-weg kraan lekt via de backwash buis.
-
15 april 2022 om 16:30 #36559Joris De MoorDeelnemer
Bedankt voor uw zeer snelle reactie. De pomp draait niet. (staat droog)
Ik zie verder geen visuele barsten in de polyesterkuip, en onder water is de enige doorgang in de kuip de bodempot. Vandaar mijn vermoeden dat daar nog steeds wat aan de hand is.
-
15 april 2022 om 16:34 #36560SylvesterModerator
Kijk even naar mijn vorige post. Die 1 meter is belangrijk.
Probeer te ontdekken waar het water niet meer zakt.
-
14 mei 2022 om 09:19 #36871Joris De MoorDeelnemer
Inmiddels enkele weken later. Ik heb de indruk dat het water blijft zakken. Zij het steeds trager naarmate we dichter bij de bodem van het zwembad komen. Op deze diepte werd duidelijk dat de herstelling van vorig jaar niet goed werd uitgevoerd. (cfr foto).
De herstel-substantie (epoxyhars?) is terug losgekomen. Hier duiken toch onmiddellijk enkele kandidaten op voor lekkage. Die ik graag preventief en proactief wil aanpakken.
1) De barst begint aan het bovenste boorgat (voor koppeling bodempot met zwembad). Hoe kan ik deze barst aanpakken?
Deze heb ik alvast beschikbaar: https://www.zwembad.eu/zelfbouw/lek-detectie-zwembad/kit-om-lekken-te-dichten-p9031
2) de boorgaten: net zoals voor de afsluitringen vermoed ik: zwembadresistente siliconen?
3) de aansluiting tussen bodempot en buis. (binnenkant rechts). Deze aansluiting lijkt ok, maar voor de zekerheid wens ik hier bijkomende anti lekkage maatregelen te nemen. Hoe pak ik dit aan?
dank bij voorbaat
-
14 mei 2022 om 09:22 #36872Joris De MoorDeelnemer
nog een poging voor de foto:
-
14 mei 2022 om 12:02 #36876DDADeelnemer
Met polyster zwembaden geen ervaring, maar ik denk dat de reparatie niet veel verschilt van een polyester bootje. In dat geval moet je tot op de glasvezel schuren en laagjes glasvezel met epoxy aanbrengen, schuren, coaten, … . Hier lijkt het alsof de epoxy bovenop de oude coating is aangebracht.
-
17 mei 2022 om 18:31 #36967Wim77Deelnemer
Hier exact hetzelfde meegemaakt. 3 jaar geleden het bad laten bekleden met vinylyester. En vanaf dag 1 het vermoeden van een lek. Na uitvoering onderzoek gezien dat vinylyester niet goed gehecht was aan de bodemput. De leverancier van het zwembad heeft toen ook gebruik gemaakt van epoxyhars. Maar het probleem is dat dit volledig uithard en niet plastisch genoeg is om schokken te weerstaan. Na enige tijd is het hars beginnen barsten en was het lek terug. Om dit probleem goed aan te pakken, moet de polyester uitgeschuurd en opnieuw geplaatst worden. Wordt deze week voor de 3de maal gedaan in ons bad.
-
19 juni 2022 om 13:05 #37258Rudy100Deelnemer
Polyester en epoxy hebben verschillende uitzettings coëfficiënten 0,08 mm/mºC tegen
0,015 mm/m°C .De boodschap is dus polyester herstellen met polyester , dit moet laags gewijs gebeuren met een polyester net in . Vraag het aan iemand die ervaring heeft met polyester.
Test zelf of laat je leiding naar je bodemput testen ( eventueel ook andere leidingen), wanneer het water uit je zwembad is.
-
30 juli 2022 om 10:44 #37889Joris De MoorDeelnemer
Hallo, inmiddels enkele maanden verder. Bodemput hersteld (tijdelijk?) met silicone en “putty” klei-achtige materie. Echter, Sylvester sloeg de nagel op de kop. De barst in de bodemput bleek niet de hoofdbron van de lekkage te zijn. Tijdens de droogte periode was het mogelijk om een degelijke lekkageopvolging te doen. Na volledige vulling van het zwembad:
* verlies van 2.5-3 cm per dag (periode eind juni – begin juli. Zwembad continu afgedekt; pomp stond af en aansluitingen rond pomp en filter toe).
Deze snelle daling stopte plots na ongeveer 45 cm. (dus nog steeds 120 cm boven de zwembad bodem). en sindsdien blijft het niveau ongeveer stabiel.
Wat kan ik nog over dit waterlevel meedelen:
* het bevindt zich 7 cm lager dan de inspuiters
* in de polyesterkuip is op die hoogte geen beschading op te merken
* de enige externe aansluiting lager dan dit niveau is de bodemput.
Dus, vermoedelijk probleem: breuk in leiding tussen bodemput en filterpomp op 120 cm hoogte vanaf de bodem. Of: zijn er nog andere mogelijkheden?
+ hoe dit te herstellen? die leiding loopt onder een recent aangelegd terras… kunnen we dit herstellen zonder het terras open te breken?
-
30 juli 2022 om 10:55 #37893zwembadforum.euSleutelbeheerder
Het kan zijn dat door de afnemende druk van het water (een lager waterpeil geeft een lagere waterdruk) het lekken stopt. Dus als je weer zou vullen en weg laten lopen, dan zou het niveau hier weer op uit kunnen komen.
Je hebt bv Fix-a-leak producten om lekkages te stoppen, het gat zou door mijn bovenstaande redenatie niet al te groot hoeven zijn.
Maar bodemputten blijven een bron van zorgen en soms ellende.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
30 juli 2022 om 17:04 #37896DDADeelnemer
Er zijn van die lek detectie spuiten die een donker wolkje achterlaten (Leakmaster bv). Als je dat in de buurt van de bodemput aanbrengt kan je waarschijnlijk wel zien waar het water in of rond de bodemput verdwijnt. Eventueel de leiding aan het begin van de bodemput ook een keer afsluiten om het verschil te merken. Dan ben je zeker of het lek in de oude barst zit dan wel de leiding van de bodemput.
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.