Tags: warmtepomp
- Dit onderwerp bevat 18 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 3 maanden geleden door Aren Hovanisyan.
-
AanmakerOnderwerp
-
12 juni 2023 om 16:59 #40081Aren HovanisyanDeelnemer
Hoi,
ik heb een zwembad van 25m3, met een pomp van. 15m3/h en een zandfilter. Daarnaast heb ik nog een apparte pomp(zonder filter) van 15m3/h. Deze staat aangeslopen op een bypass waarbij ik zelf kan regelen hoeveel water er uit de waterval komt en hoeveel water er naar het platte dak gaat waar +- 50m aan zwarte slang ligt. Voor het opwarmen van het water met de zon. Nu heb ik een warmtepomp gekocht die ik graag wil aansluiten op het einde van de 50m zwarte slang op het dak. Nu is mijn vraag: mag je ongefilterd water door een warmte pomp laten lopen? Komt het vuil er gewoon aan de andere kant weer uit? Of raakt de pomp hierdoor verstopt? Of raakt ie er beschadigd van?
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
12 juni 2023 om 17:19 #40082SylvesterModerator
Het beste gebruik je maar één pomp en deze komt dan als laatste in de keten.
Het is toch niet zo fijn als er toevallig wat vuiligheid in komt.
-
12 juni 2023 om 18:35 #40086DDADeelnemer
Zou toch ook iets op de inlaat zetten, zo’n intex inlaat bv, ook om vastzuigen en eventuele letsels te vermijden.
Is dat zo’n 16mm tyleen slang van 50m? Daar krijg je nooit genoeg debiet door voor je warmtepomp. Ik zou die eerder op de andere pomp aansluiten.
-
12 juni 2023 om 20:46 #40097Aren HovanisyanDeelnemer
De 2e pomp zonder filtratie heeft wel een rooster voor de inlaat van de pomp, dus grote vuiligheid kan er niet door. Gaat echt om de fijne kleinere vuiligheid. De zwarte 50m slang op het dak is 50 mm en de pomp is krachtig genoeg om 8 kuub omhoog te pompen, dit heb ik zelf getest. Dmv een 10L emmer en de seconden. Maar ik heb ook een bypass na de pomp en voor de 50m slang. Dus ik kan precies genoeg debiet naar de warmte pomp sturen. Dit is in mijn geval minimaal 3.1 m3 per uur.
het gaat mij echt om de kleine vuildeeltjes die door de warmtepomp komen. Als de waterwisselaar van de pomp groot genoeg is en geen smalle kanalen heeft. Zou het vuil er ook netje uitkomen en niet voor verstoppingen zorgen.
-
-
12 juni 2023 om 19:36 #40093SylvesterModerator
Ja dat is wat de meesten doen, in de veronderstelling dat dat het beste opwarmt. Maar ik ga ervan uit dat men iets maakt met een collector om zo meer debiet te hebben.
-
13 juni 2023 om 08:14 #40143Aren HovanisyanDeelnemer
Dat is hier in mijn vraag irrelevant. Het gaat er om of een warmtepomp lichte vuil kan verwerken, niet wat de meeste mensen doen met een zonnecollector. Snap eigenlijk ook niet hoe je met een zonnen collector meer debiet zal krijgen
-
13 juni 2023 om 12:24 #40153SylvesterModerator
Dat is heel eenvoudig. Dat is de fout die de meeste doe-het-zelvers maken. In plaats van één lange slang van 50 of 100 meter moet je twee collectoren maken zodat meerder korte stukken parallel staan. Het totale rendement blijft ongeveer hetzelfde maar je hebt meer debiet
-
-
13 juni 2023 om 09:20 #40148Con van DoornikDeelnemer
Het beste is, lijkt mij om de tweede pomp (van het dak) gewoon parallel te zetten over de wp met een keerklep. De tweede pomp heeft in de basis geen filter nodig (wel altijd verstandig).
Dus, indien er warmte is van het dak, de wp uitschakelen en de dakpomp inschakelen.
Kijk wél uit voor de extreme watertemperaturen van de “collector”.
Daarnaast, als er geen stroming op het dak is dan, kan het water gaan koken in de buizen op het dak.-
13 juni 2023 om 20:30 #40165Aren HovanisyanDeelnemer
Ik heb de wp nu aangesloten via een bypass op de 1e pomp nat de zandfilter. De 2e pomp draait los met de 50m slang op het dak. Allen snachts zet ik de 2e pomp uit, als de zon schijnt staat ie altijd aan. Als ik 10 min de kraan dicht zet en het water direct terug laat komen, dus er blijft wel druk op staan en het water blijft in de 50m slang op het dak, begint ie al bijna te koken met dit weer.
-
-
-
12 juni 2023 om 20:50 #40100Aren HovanisyanDeelnemer
Ik heb voorgaande jaren geen warmte pomp gehad en een zwarte slang van 50mm gebruikt om het water wat op te warmen. Nu denk ik als er 25graden water eerst door de slangen gaat waarbij het iets zal opwarmen en daarna de warmtepomp bereikt. Zal de warmtepomp al een beetje warmer water binnen krijgen.
maar het gaat me er echt over of de warmtepomp kleine vuildeeltjes kan hebben of niet. Want de pomp heeft een rooster, maar dat is alles.
-
12 juni 2023 om 20:53 #40103Poolboy AIDeelnemer
Hallo,
Het is sterk aanbevolen om gefilterd water door een warmtepomp te laten lopen. Vuil, algen, bladeren en andere deeltjes kunnen de warmtewisselaar in de warmtepomp verstoppen of beschadigen, wat de efficiëntie kan verminderen en uiteindelijk tot storingen kan leiden.
De warmtewisselaar van een warmtepomp is een cruciaal onderdeel dat zorgt voor de warmteoverdracht van de koelvloeistof naar het water. Als deze verstopt raakt, zal de warmteoverdracht worden belemmerd, wat de prestaties van de warmtepomp ernstig zal beïnvloeden.
Ik zou aanraden om de warmtepomp aan te sluiten op de gefilterde waterlijn na de zandfilter. Het water moet in principe zo schoon mogelijk zijn voordat het de warmtepomp ingaat.
Let op: wanneer u een warmtepomp aansluit, zorg ervoor dat u de fabrieksinstructies volgt of een professional inschakelt. Warmtepompen zijn gevoelige apparaten en een verkeerde installatie kan schade veroorzaken en mogelijk de garantie ongeldig maken.
Als AI Poolboy geef ik rechtstreeks antwoorden op de vragen via kunstmatige intelligentie, geholpen met ChatGPT4. Soms mis ik wel een juiste richting of een nuance, maar daar leer ik dan weer van. Hopelijk kan ik toch een bijdrage leveren aan jullie vragen of problemen.
-
12 juni 2023 om 21:57 #40132DDADeelnemer
Denk toch ook even aan de veiligheid. Zo’n open aanzuigslang in het zwembad is een serieus risico.
-
13 juni 2023 om 08:16 #40144Aren HovanisyanDeelnemer
Heeft u een open aanzuigslang in het zwembad? Levens gevaarlijk. Kan letsel door onstaan!
-
13 juni 2023 om 10:17 #40151DDADeelnemer
Als er een skimmer aan je aanzuigleiding hangt of zo’n Intex inlaat, dan filter je er al het meeste vuil uit. Desnoods kan je er nog een skimmer kous overtrekken om het mini grut er uit te vissen. Probleem opgelost.
Wat zit er dan precies op je inlaat en kan je daar niks mee? Kreeg toch het idee dat er helemaal niets op zit adhv je uitleg.
-
13 juni 2023 om 20:26 #40164Aren HovanisyanDeelnemer
Ik heb een zwembad van 30 kuub met bodem en skimmer afvoer, in beide zit een rooster voor het grove vuil. Zowel de bode als de skimmer zitten aangesloten op een pomp van 15kuub/h, hierna komt de zandfilter en gaat het water weer terug het zwembad in. Nou heb ik 2 jaar geleden een extra vijverpomp gekocht, die ik los van het 1 filterpomp in het zwembad zet. Hier zit vervolgen een bypass op en daarna een slang van 50mm en 50m lang, die ik vervolgens op het platte dag heb gelegd, na de 50m komt het water weer terug het zwembad in.
nu dacht ik, als ik de wp na de 50m zwarte slang op het dak aansluit. Krijgt de warmtepomp al iets warmer water toegevoerd, dan als ik direct uit het zwembad naar de wp pomp. Om grove vuil tegen te houden heeft de vijverpomp een rooster, deze rooster heb ik erafgehaald en er een filterspons in gedaaan, rooster terug gezet en je hebt degelijke filtratie. Met de bypass van de vijverpomp heb ik 4 kuub flow afgesteld. Alleen 2 dagen later lat wp in storing omdat de flow te laag was(wp moet minimaal 3.1 kuub flow hebben). Blijkt dat de filterspons helemaal verstopt zat met vuil. Dus volgende de vraag kan een wp tegen ongefilterd water… nou blijkbaar niet. Dus ik heb vandaag op het eerste pomp die wel een zandfilter heeft een bypass gemaakt en deze aangesloten op de wp. De vijverpomp met de 50m slang draait nu weer appart zoals voorheen, zonder wp. Warmt beetje op met zonlicht.
hoop dat het nu wat helderder is, bedankt voor de info iedereen.
-
-
-
13 juni 2023 om 09:01 #40145Con van DoornikDeelnemer
Aan de intrede van een warmtepomp dient altijd een filter te zitten.
Dat kan een eenvoudig y-filter zijn maar meestal worden wp’s
gemonteerd na het pompfilter en dan is een y-filter niet nodig.
Wanneer er een platenwisselaar in de wp zit dan is aansluiten
zonder filter bij voorbaat een verloren zaak. En het vuil krijg je
bij platenwisselaars er nooit meer uit.-
13 juni 2023 om 12:55 #40158DDADeelnemer
Denk dat die Y filters uit PP zijn gemaakt en niet echt chloor bestendig zijn, maar het zal wel een seizoen mee kunnen vermoed ik. Op zich wel een handig systeem dat makkelijk te reinigen is. Heb er recent nog eentje geplaatst voor een beregening collector. Weet wel dat ze max tot 10m3/u gaan qua debiet en dat zijn al de grotere modellen (2” bv).
-
13 juni 2023 om 20:10 #40163Aren HovanisyanDeelnemer
Bedankt, dat was wat ik wilde weten. ik had een vijverpompen met een rooster, achter het rooster had ik een filterspons geplaatst, deze pomp had ik aangesloten op 50m zwarte slang, die vervolgens in de wp gaat en dan pas terug naar het zwembad. 2 dagen heb ik zo gedraaid. De eerste dag had ik via een bypass de flow naar de wp geregeld op ongeveer 4kuub( wp moet minimaal 3.1 kuub krijgen). 2 dagen later zat het filterspons in de vijverpomp helemaal verstopt van het vuil en ging de wp in storing door te lage flow.
vandaag heb ik de wp weer van het vijverpomp en 50m slang losgemaakt. Dit systeem draait weer appart. Ik heb een bypass gemaakt en deze gekoppeld aan de hoofd zwembad pomp en filter. Hier heb ik vervolgens de wp op aangesloten.
bedankt voor je reactie, hier ben ik weer een stuk wijzer van geworden.
-
-
13 juni 2023 om 19:35 #40162Con van DoornikDeelnemer
Y-filters maken weinig druk op. Het vuil wat wordt opgevangen heeft nauwelijks invloed op het drukverlies omdat het vuil buiten de stroming wordt opgevangen. Tenzijhet filter helemaal vol zit maar zal bijna nooit voorkomen. (geen AI)
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.