- Dit onderwerp bevat 9 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 8 maanden geleden door DDA.
-
Onderwerp
-
Goedendag,
Dit voorjaar gaan wij een zwembad ingraven. We graven tot op vaste grond (ong 130 cm), en bouwen dan ons zwembad op. Het zwembad zal dan ongeveer 20 a 30 cm boven de grond uitkomen. Ons bad is van hout ( wij zijn ons bewust van de mogelijkheid van houtrot), en kan qua constructie die 30 cm bovengronds dus prima aan. Ter verwarming hebben we een zwembadkachel op hout, en, een Roos zonnesysteem wat op het dak van de veranda komt te liggen. (Uiteraard word het bad geïsoleerd, en komt er goede afdekking op, ter voorkoming van warmteverlies.) De pomp die bij het zwembad hoort is een zelfaanzuigende pomp met voldoende vermogen om het bad schoon te houden.
mijn vragen:
1. Het water moet ong. 3 meter omhoog gepompt worden, stel dat mijn pomp dit niet kan, kan ik hier dan een extra pomp tussen zetten, bijvoorbeeld een cvpompje? Of geldt de natuurkundige theorie dat aangezien het water ook weer naar beneden gaat, je qua hoogte eigenlijk op 0 uitkomt?
2. Wat als ik 2 losstaande systemen maak; 1 voor zwembadpomp en zoutwatersysteem, en 1 voor circulatie door het Roos systeem, en door de houtkachel? Mijn redenatie hierachter is dat ik dan zeker weet dat mijn zwembadpomp en zoutwatersysteem voldoende flow hebben om hun werk goed te doen en gewoon op een tijdschakelaar kunnen, en dat de ‘grote’ zwembadpomp niet hoeft te draaien als wij ‘s avonds bij de houtkachel zitten. Ook ben ik bang voor capaciteitsverlies van de pomp door de meerdere bypasses die in het leidingwerk komen.
Alvast bedankt voor het meedenken!
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.