- Dit onderwerp bevat 13 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 7 maanden geleden door Rudy100.
-
AanmakerOnderwerp
-
16 februari 2021 om 16:11 #10340jeroen kreijneDeelnemer
Bij ons nieuwe huis is er een bestaand zwembad (starline) . Waterdiepte is ca. 1.45m. Op zich een heerlijke diepte, maar voor onze gehandicapte zoon is dit eigenlijk net te diep. hebben jullie ideeën hoe we (tijdelijk) de bodem geheel of gedeeltelijk zouden kunnen verhogen tot ca. 1,2m diepte? Aangezien skimmers etc op een vaste hoogte zitten is waterpeil laten zaken mijns inziens geen optie. of zien jullie dit anders? Ik hoor graag jullie tips.
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
16 februari 2021 om 19:54 #10349SylvesterModerator
Wat soort zwembad is dat?
-
16 februari 2021 om 21:35 #10354jeroen kreijneDeelnemer
Starline classic 10,
-
17 februari 2021 om 08:22 #10359SylvesterModerator
Mijn gedacht is dat het bijna onmogelijk is. Je kan vanalles gaan doen en bricoleren. Maar éénder wat je bedenkt zal het niet ok zijn.
Ik denk dat je ten rade moet gaan bij een zwembad man. De meest voor de hand liggende oplossing is een ‘voorlopige ‘oplossing, maar dan moet je een constructie bedenken die je weg kan nemen, en liefst gemakkelijk. Iets in stukken zoals tegels of zoiets, want je zal van tijd tot tijd dat moeten wegnemen om het zuiver te maken. Het moet zo goed mogelijk dicht zijn, om vuil erbovenop niet eronder te laten, en om alle licht tegen te houden, zo krijg je geen algen vorming.
Tevens zouden toch ergens een tweetal openingen gemaakt moeten worden om het water te kunnen laten circuleren want stilstaand water is niet goed. Eventueel kan je dat met een constructie met een pompje dat je onder het plateau legt.
Ik denk dat het belangrijk is dat er water onder kan. Want alles wat je erin legt zonder dat er water in kan, staat onder hoge druk.
-
17 februari 2021 om 17:44 #10376jeroen kreijneDeelnemer
Beste Sylvester, dank voor het meedenken. In basis klinkt het logisch om elementen met een bepaalde hoogte op de bodem te leggen maar het is inderdaad best van invloed op de microcultuur er onder/tussen op het moment dat je deze elementen langere rijd op de bodem zou laten liggen en vrij intensief als je ze voor ieder gebruik er in en eruit zou moeten halen.
-
17 februari 2021 om 17:47 #10381SylvesterModerator
Voor ieder gebruik hoeft het niet. Ze moeten kunnen blijven liggen, en af en toe eruit halen om te reinigen.
-
-
-
17 februari 2021 om 12:07 #10365Rudy100Deelnemer
De grote vraag is hoeveel wil je er besteden ?
Je idee om het waterpeil te laten zakken is geen slecht idee. je installatie moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen.
– je moet dmv een kraan je skimmers kunnen afsluiten.
– je moet over een ander aanzuigpunt van water beschikken ( bodemput of ..)
– Je plaatst buffertanks om het water dat je wegpompt op te slaan.
Skimmers hebben als doel om de oppervlakte vervuiling op te vangen . Je kan deze dus een dag buiten werking stellen en ‘s avonds het zwembad terug op niveau te brengen, skimmers de kraan van de skimmers terug open en de skimmers kunnen terug hun werk doen.
-
17 februari 2021 om 17:49 #10386jeroen kreijneDeelnemer
Beste Rudy,
Het zwembad heeft inderdaad 4 inlaten richting de filterinstallatie; 2 skimmers, 1 in de nis van het roldeck, en één in de bodem. Deze zijn afzonderlijk regelbaar. De inlaat in de nis van het roldeck zou bij de peilverlaging ook boven het waterpeil komen dus dan is de vraag of de resterende in de bodem voldoende capaciteit heeft om de filtering doorgang te kunnen laten vinden. Als ik je antwoord verder doorlees in navolging op je eerste vraag, is de enige investering die dan benodigd is die om een buffervat te realiseren of vergis ik mij? Dit zou met een snelle berekening een vat moeten zijn van ca. 2,5m3 Enig idee waar ik dan aan zou moeten denken qua kosten? Groet, Jeroen
-
17 februari 2021 om 17:55 #10391SylvesterModerator
Ik weet niet of dat een goeie oplossing is. Ga je dan altijd het niveau terug verhogen als je gedaan hebt? Als je dat met de filterpomp doet, vergt dat toch een aangepaste sturing in combinatie met het buffervat. Het heeft wel als voordeel dat je de bodem gewoon kunt blijven kuisen.
Anderzijds kan je mijn idee eens overwegen. Een zwembad leverancier die PP zwembaden maakt, kan platen van 60 op 60 maken met een ondersteuning van 25 cm. Zorg dat dezen op één of andere manier in elkaar passen. Het vergt wel wat denkwerk maar is ook niet onmogelijk. Dat zal wel een prijs hebben, maar een buffervat met aangepaste sturing zal ook niet mals zijn.
Bij een verhoogde vloer kan je het rolluik blijven gebruiken en filteren zoals voorheen, met skimmers. Alleen de vervuiling onder de verhoging zal enkele keren per seizoen wat inspanning vergen.
-
17 februari 2021 om 20:27 #10398jeroen kreijneDeelnemer
Dank, weer stof tot nadenken!
-
-
-
17 februari 2021 om 20:29 #10403Rudy100Deelnemer
Sylvester PP tegels zijn op zich geen slecht idee , alleen is het soortelijk gewicht van PP 0.91 .
Jeroen , inderdaad het buffervat is de enige investering , dit buffervat moet dus chloorbestendig zijn en 2.5 m³ volgens jouw berekeningen, op voorwaarde dat het buffervat bovengronds geplaatst is , zoniet dien je rekening te houden met de opwaartse druk van grondwater en een minimum volume van 3.5m³ minstens te voorzien. Nadeel is dat je het rolluik niet meer kan gebruiken zolang het waterpeil laag staat , zoals Sylvester opmerkt.
-
17 februari 2021 om 21:31 #10408SylvesterModerator
Ja het soortelijk gewicht is lichter dan water, dat had ik nog even niet willen uitleggen.
Maar daarvoor zijn simpele oplossingen hè. Zoals men met rolluik afdekkingen doet, het iets zwaarder maken aan de onderkant met een ander soort kunststof ertegen te lassen. Zo gaat het nét niet zweven en is het toch licht genoeg om uit het water te nemen.
Alles heeft zijn voor – en nadelen.
-
20 februari 2021 om 10:23 #10460Rudy100Deelnemer
Nog een mogelijke oplossing, bekijk onderstaand filmpje eens .
– Alles is in composiet ( soortelijk gewicht composiet is 1,8 )
– Hoogte is regelbaar volgens wens
– Alles is chloor bestendig op voorwaarde dat je rvs schroeven gebruikt
– Makkelijk te verwijderen
-
13 maart 2021 om 13:03 #10439Rudy100Deelnemer
Ik wil nog even verder borduren op het idee van Sylvester.
Indien we de PP tegels vervangen door composiet ( soortlijk gewicht 1,8 ) is het probleem van drijven opgelost . Er bestaan composiet terrasplanken en ook composiet tegels , https://gadero.be/composiet-terras-balken-clips/ , kleurkeuze is wel beperkt.
Het frame dat nodig is om de composiet terrasplanken te bevestigen, plaatsen we op regelbare tegeldragers zoals uitgelegd in onderstaand filmpje.
Uiteraard dient alles bevestigd te worden met rvs schroen en rvs plaatjes.
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.