- Dit onderwerp bevat 18 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 3 maanden geleden door Sylvester.
-
AanmakerOnderwerp
-
28 april 2022 om 15:39 #36671Joep JanssenDeelnemer
Hoi allemaal,
In verband met het opnieuw maken van mijn zwembadinstallatie ben ik op zoek naar een nieuwe pomp. De huidige pomp heeft een onbekende levensduur maar heeft zichtbaar al een tijd gelopen. Het merk is ITT Marlow en model J100EC.
Het gaat om een ingebouwd zwembad van 8x4 meter met een trap van ongeveer een diameter van 1,5 meter. Al met al zo'n 50 tot 55 m3 zwembadinhoud. De afstand tussen zwembad en tuinhuis is niet erg groot, ik schat dat de langste leiding 10 meter is. Wel wil ik EPDM matten op mijn tuinhuis gaan leggen voor de verwarming. Dit zal zo'n 2,5 meter hoog zijn.
Hebben jullie adviezen voor een goede pomp? En zouden jullie kiezen voor een aparte pomp met frequentieregelaar of een variabele pomp?
Vanuit de online zwembadshop begrijp ik dat een variabele pomp een stuk zuiniger is dan een aparte frequentieregelaar en dat de pomp een stuk langer mee gaat. Ook begrijp ik dat bij een aparte pomp een nadeel is dat de pomp altijd op volle capaciteit opstart. Het filter moet hier dan dus wel op berekend zijn en vermoedelijk groter dan wat ik nu heb staan.
Alvast dank voor jullie hulp!
-
AanmakerOnderwerp
-
AuteurAntwoorden
-
-
28 april 2022 om 18:57 #36672SylvesterModerator
Best altijd wat overcapaciteit voorzien.
Je kan een gewone pomp en aparte frequentieregelaar kopen, of je kan een gecombineerde pomp met ingebouwde frequentieregelaar kopen.
Een regelbare pomp met teveel debiet kan je altijd verminderen in debiet. Andersom dus niet.
Je kan er heel ver in gaan. Koop eventueel een pomp die ook aangestuurd kan worden door een zwembad sturing. Eventueel Pentair Intelliflo of superflo…
Filter ook best wat overdimensioneren, niet teveel.
-
28 april 2022 om 20:46 #36674DDADeelnemer
Ben heel tevreden van mijn DAB E.Swim 150, ook al was het een 2de hands pomp van 1 seizoen oud. Geschikt voor zwembaden tot 120m3, dus zeker ok voor mijn 40m3. Die heeft overcapaciteit, maar variabele pompen zijn meestal ook wat zwaardere high-end beestjes die beginnen bij 1kW en de nieuwprijs begint dikwijls ook bij 1kW Euro.
Ook gekocht met het idee nog wat reserve te hebben in hoogtemeters voor een zonneverwarming bv. Mijn filterschema varieert tussen 35 en 70% capaciteit (80 – 450W), tussen 4 en 12 m3/u. Op hogere capaciteit (max 1250W) gebruik ik de pomp af en toe voor een grondige backwash of om versneld chemie te laten circuleren of versneld te filteren. Eerder luxe dan noodzaak op dit moment.
Kijk ook naar andere dingen zoals tijdschema’s, waterkoeling, sturing, WIFI, mogelijkheid om de prime snelheid aan te passen, mogelijkheid tot pompen op een vast debiet, enz. Als je die dingen niet nodig is, is een zwaardere single speed pomp en een frequentie regelaar wellicht de betere keuze. Voor mij waren prime snelheid, geluid/koeling en meerdere tijdsschema’s noodzakelijk, dus werd het een variabele pomp.
-
29 april 2022 om 16:19 #36681BoljeDeelnemer
In mijn ogen niet moeilijk om de keuze te maken.
Een VS-pomp, geen frequentieregelaar.
Opgepast met Pentair, zeer goede pompen, maar niet iedere stuurkast kan een Pentair aansturen.
DAB E-swim, goed maar prijzig. Ik zou ze enkel gebruiken als je de kans hebt op geluidsoverlast. Mijn raad zou ook zijn met deze: ieder jaar onderhoud (laten) uitvoeren (mechanische dichting vervangen).
-
30 april 2022 om 11:46 #36731DDADeelnemer
@Bolje, met de mechanische dichting van de DAB, bedoel je dan de rubber dichting tussen de voorfilter en pomphuis?
-
30 april 2022 om 16:24 #36739BoljeDeelnemer
Neen, de dichting tussen motor en impeller
-
30 april 2022 om 21:05 #36740DDADeelnemer
Ok, bedankt voor de tip. Weet je dat uit ervaring met deze specifieke DAB pomp of eerder algemeen voor watergekoelde pompen bv?
-
1 mei 2022 om 08:11 #36742BoljeDeelnemer
Beste DDA,
We zijn aan het “inbreken” in Joep zijn draadje.
Misschien kan dit gedeelte verplaatst worden door een Moderator?
Maar een antwoord op uw vraag.
Ik herstel alle zwembadtoebehoren uitgezonderd warmtepompen, dit moet door een koeltechnieker gebeuren.
Ik heb al wat Eswim’s opengedaan waar in de opening voor de waterkoeling heel wat zand zit. Dit zand schuurt enorm in de dichting. Als de dichting begint te lekken is dit nog geen probleem. Leg ze stil en laat een onderhoud uitvoeren. Doe je dit niet dan kruipt het water tussen de rubberen dichting van motor voor de waterkoeling. Ik heb al verschillende pompen onherstelbaar moet verschroten wegens de corrosie aan de pompmotor en het loskomen van de rubberen dichting.
Ik zou vragen: Ga je regelmatig (wekelijks) naar de zwembadinstallatie kijken?
Indien ja, dan kun je wachten tot je een lek ziet. Maar dat kan dan midden in het zwemseizoen zijn dat je de pomp moet stilleggen en binnensturen voor onderhoud. Indien niet, dan zou ik regelmatig de dichting laten vervangen. Dan kan je dit doen na het zwemseizoen.
Nog een vraag: Gebruik je de pomp als stofzuiger?
Dan gaat er extra vuil mee met het water. Het zand gaat jammer genoeg door de filter tot in de pomp. Dus…
-
1 mei 2022 om 16:32 #36748DDADeelnemer
Dank je voor de heldere uitleg. Op het einde van het seizoen maak ik de pomp sowieso open om de impeller na te kijken en het eventuele vuil er uit te halen. Het lijkt me ook niet al te ingewikkeld om die 2-delige dichting rond de as van de motor te vervangen. Het viel me overigens op dat zand ook makkelijk bezinkt in de voorfilter van de DAB pomp. Die reinig ik met een stofzuigertje een keer of 4 per seizoen.
-
-
30 april 2022 om 11:48 #36732zwembadforum.euSleutelbeheerder
Ik heb in een opruiming nog 1 model Dab E-Swim 150 met 15% korting staan.
Maurice van den Heuvel is eigenaar van Bouwzelfjezwembad.nl. Founder van dit forum en al 28 jaar leverancier van zwembaden en accessoires. Contact via mail@bouwzelfjezwembad.nl.
-
-
30 april 2022 om 09:13 #36725Joep JanssenDeelnemer
Interessant. Dank voor alle tips.
Ik ben ondanks alles tóch aan het denken over een Speck Badu Top 14 pomp met aparte frequentieregelaar (iSaver 1100). Allereerst is dit een behoorlijk stuk goedkoper en daarnaast heb ik met de iSaver de mogelijkheid om via digitale ingangen op het apparaat de pomp handmatig en met een eigen gemaakte knoppenpaneel te bedienen.
Zijn er technisch enorme nadelen aan een losse pomp met FR? Ik bedoel dan bijvoorbeeld dat de pomp een stuk minder lang meegaat of andere zaken die spelen? Qua verbruik ga ik er met de FR sowieso een enorm stuk op vooruit en volgens mij valt het verschil wel mee. De Speck Badu pomp krijg goeie recenties en volgens mij is Speck sowieso een gerenommeerd merk in de pompen industrie. Deze pomp is behoorlijk stevig in vergelijk met waar ik vandaan kom dus een stuk marge heb ik zeker.
-
30 april 2022 om 09:52 #36726BoljeDeelnemer
Joep,
Ik begrijp uw reactie. Maar een zwembad heeft een aankoopprijs en een onderhoudsprijs. Een VS-pomp zal uiteindelijk goedkoper uitkomen in tijd.
Even mijn bedenkingen:
Je hebt waarschijnlijk een monofasige installatie?
Kijk eens naar de PPG Inverpro en de PPG Xflow. Je zal het scherm herkennen van de iSaver.
De Xflow is een asynchrone motor. De Inverpro een DC motor.
Aan de hand van uw afmetingen heb je pomp nodig die 12 tot 15 m³ kan verpompen om goed te filteren. Met een Badu 14 zit je goed. Met een iSaver zal je niet veel winst kunnen boeken, veel snelheid kan je niet zakken. Een backwash moet met een hogere snelheid gebeuren, daar komt de Badu 14 te kort.
Ik zou de raad geven om een pomp met groter debiet te nemen. Op normale filterstand zal deze veel minder verbruiken en veel minder lawaai maken. Met de energieprijzen die we nu kennen heb je de meerprijs rap terug. 😉
-
30 april 2022 om 10:14 #36727Joep JanssenDeelnemer
Hoi Bolje,
Dank! Heb je het dan over deze pomp:
AQS Inverpro Premium variabele zwembadpomp
Mijn huidige pomp is als het goed is 10m3/uur. Maakt inderdaad flink wat lawaai maar mijn redenering is dat als ik een pomp kies die standaard 17m3/uur kan dit sowieso voldoende is. Met een frequentieregelaar kan ik hem dan flink terugschroeven voor het dagelijkse programma wat flink zal schelen in geluidsproductie. Dat betekent dan uiteraard dat de pompduur ook hoger wordt maar het verbruik loopt bij een halvering van de snelheid enorm hard terug. Daarnaast is het voordeel dat de flow minder sterk wordt waardoor filtratie en ook EPDM matten beter gaan werken.
Qua backwash heb ik tot nu altijd gebruik gemaakt van een pomp van 10m3/uur. Is dat dan veel te weinig?
De variabele pompen zien er goed uit maar zijn dubbel zo duur in aanschaf en ik twijfel of het energieverbruik zoveel gaat verschillen en of de levensduur van zo’n specialistische pomp wel net zo lang gaat zijn als een eenvoudige monofasige pomp.
-
30 april 2022 om 14:47 #36738SylvesterModerator
Epdm matten gaan niet beter werken met lager debiet, althans niet zodanig dat er een merkbaar verschil is. Filteren gaat wél beter op lager debiet.
-
-
30 april 2022 om 10:52 #36728BoljeDeelnemer
U woont waarschijnlijk in Nederland?
Kijk eens naar de catalogus van Pomaz blz 142.
De Xflow is een stuk goedkoper.
Filtratie is een hoofdstuk apart 😉
Goed is om 4 a 5h het watervolume door de filter te krijgen. Daarmee krijg je, als alles goed zit, ook voldoende circulatie voor je chemiecaliën. Backwashen moet met een hogere snelheid om de filtermedia los te krijgen en het “vuil” weg te spoelen.
-
30 april 2022 om 11:20 #36729Joep JanssenDeelnemer
Mooie brochure inderdaad! Maar alles is alleen via de vakhandel leverbaar dus als eenvoudige particulier niet zomaar aan te komen.
-
30 april 2022 om 11:34 #36730DDADeelnemer
De Xflow is in verschillende shops te verkrijgen als particulier. Had deze vorig jaar ook in het vizier. Die was toen net uitgebracht maar niet leverbaar door de pandemie toestanden. Is van de Chinese fabrikant van de iSaver frequentie regelaar (Aquagem).
-
-
23 mei 2022 om 18:53 #37025Eric VergeerDeelnemer
Mijn mening uit een ander oogpunt.
Ooit elektrotechniek gestudeerd en weet van die tijd dat een drie fasen motor altijd mooier loopt dat een 1 fase motor, die een condensator nodig heeft om überhaupt te starten.
Met drie fasen (heb ik al nodig voor het elektrisch rijden) kan ik de belasting ook veel mooier verdelen.
Ik kies dan ook voor een drie fasen motor en dan zit je automatisch vast aan een frequentie regelaar. Aangezien ik een overloop zwembad bouw heb ik in overleg met Speck gekozen voor de Speck Badu Resort 45 400 volt met een frequentieregelaar (ondanks dat het zwembad maar 10 x 4,5 x 1,52 meet).
Aangezien het overloop systeem het vuil goed afvoert bespaar ik ook niet op filtering en heb ik gekozen voor een Calplas HFS35. Had nog liever gekozen voor een hoogbed filter maar de kelder die ik onder de wellness heb gebouwd (daar komt een sauna, hamam en jacuzzi) heeft maar een hoogte van 1,5 meter om zo boven het hoogst staande grondwater te blijven.
Wens jullie allemaal mooie bouw projecten en fijne zwembaden toe.
-
23 mei 2022 om 19:13 #37030SylvesterModerator
Om even te vervolledigen, vanuit elektrisch en zelfs mechanisch oogpunt is het inderdaad altijd beter om te kiezen voor een 3fasen pomp met 3fasen frequentieregelaar. Dat regelt inderdaad veel beter, én de frequentieregelaar is doorgaans iets goedkoper.
Ik heb gekozen voor een standaard 22m3 3 fasen pomp (Pentair Ultraflow)zonder sturing, dat maakt de pomp aanzienlijk goedkoper. Daarnaast heb ik een 4kW 3fasen-frequentieregelaar van Invertek gekoppeld aan de pomp. Ja ik weet het, ietsje overgedimensioneerd, maar dat komt de levensduur van de regelaar ten goede. Ook de koeling van de inverter moet minder aanslaan.
-
-
AuteurAntwoorden
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.