- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 3 maanden geleden door DDA.
-
Onderwerp
-
Dit jaar hebben we het zwembad - wegens problemen met de zwembadpomp en uiteindelijke vervanging ervan - slechts laat opgestart en door de warme weken keken we logischerwijs al snel aan tegen een groen zwembad. Een chloorshock (met granulaat) zorgde ervoor dat het zwembad de volgende ochtend terug blauw kleurde en we hoopten dit na een weekje filteren en met wat vloeibaar vlokmiddel mooi helder te krijgen. Hoewel we ons automatisch doseermechanisme opnieuw gekalibreerd hebben en we dachten dat de pomp voldoende uren per dag draaide, werd het water na een week echter geleidelijk terug groener en ik zag ook aan de hand van tests dat de hoeveelheid vrije chloor in het zwembad behoorlijk laag lag.
Nu er duidelijk weer heel wat algen in het zwembad zaten, besloten we om nogmaals een chloorshock (met granulaat) door te voeren, maar deze bleek geen enkel effect te hebben. Het water bleef even groen als daarvoor. Aangezien we sinds we hier wonen (bijna 3 jaar) het zwembadwater nooit grondig ververst hebben en we ook niet weten wanneer dat voor het laatst gebeurd is, begon ik te vrezen dat er zich mettertijd te veel cyaanzuur had opgestapeld in het zwembad, waardoor de chloor niet meer goed z'n werk kan doen. Een test (weliswaar de ochtend na de chloorshock met granulaat) wees uit dat de cyaanzuurwaarden inderdaad boven de 100 lagen, dus we dachten dat dit het probleem was en begonnen ons zwembad te legen en terug aan te vullen. Na twee dagen geleidelijk legen en vullen (uiteindelijk slechts 15%-20%; aangevuld met grondwater, want we hebben voorlopig geen leidingwater), wees een nieuwe test echter uit dat het cyaanzuurgehalte slechts zeer miniem meer was: alle waarden (alkaliteit, Ph, cyaanzuur) waren klaarblijkelijk perfect (na verschillende tests, ook in de zwembadwinkel) en we werden door een plaatselijke zwembadwinkel aangeraden om opnieuw een chloorshock met granulaat door te voeren. Hoewel ik daar weigerachtig tegenover stond, hebben we het toch geprobeerd, maar de chloorshock had opnieuw geen effect en de cyaanzuurwaarden lagen de dag nadien opnieuw zeer hoog. Terug naar af, zo leek het...
Onze plaatselijke zwembadwinkel gaf aan dat het ook aan andere stoffen zou kunnen liggen in het bad (metalen in het water?; weliswaar geen fosfaat, zoals bleek uit een test) of dat het cyaanzuur zich misschien op de bodem of wanden had gezet, waardoor we enkel nog het zwembad volledig zouden kunnen legen, alles grondig kuisen en nadien weer bijvullen. Aangezien dit een hele onderneming is en we komend weekend een poolparty hebben gepland, leek het ons echter een beter idee om nog éénmaal te proberen het water van het zwembad te verversen, maar deze keer grondig (dit lijkt immers de enige methode te zijn om de cyaanzuurwaarden naar beneden te krijgen). Alles werd nog eens grondig gestofzuigd (er ligt niets van vuil meer op de bodem), de bodem en wanden werden duchtig geschrobd met de borstel en we lieten meer dan de helft van ons bad weglopen. Sinds gisterennamiddag zijn we terug bezig met het bad te vullen (met grondwater) en tegen morgenavond zou het volgens onze berekeningen terug vol moeten zijn.
Hoewel het cyaanzuur initieel de oorzaak leek, weten we nu niet meer zeker of het (enkel) daaraan ligt, gezien de sterk verschillende waarden ervan tijdens diverse metingen (en het feit dat de hoge waarden ook telkens de dag na een chloorshock met granulaat werden vastgesteld). We hebben dergelijke problemen in de voorbije twee zwemseizoenen nooit meegemaakt en tasten dus (na weliswaar veel te hebben opgezocht en gelezen) een beetje in het duister. Komen dergelijke problemen jullie bekend voor of heeft iemand al iets gelijkaardigs meegemaakt? We zouden nu ook tests uitvoeren op andere stoffen om zowel ons grondwater en het zwembadwater grondiger te beoordelen, zodat we zo misschien te weten komen waar het probleem ligt. Als dit ons niets wijzer maakt en onze huidige poging niet werkt, vrees ik dat het bad sowieso volledig zal moeten worden geleegd, grondig gekuist en - om zeker te zijn - opnieuw gevuld met leidingwater (door een tankwagen te laten komen).
Na de recente gebeurtenissen acht ik de slaagkansen van onze huidige poging niet zo groot, maar het zou de bedoeling zijn om - eens het zwembad terug vol is - de alkaliteit en Ph terug op peil te zetten en vervolgens een chloorshock met vloeibare chloor toe te dienen, zodat we in elk geval niet opnieuw bijdragen tot het potentieel probleem van te veel cyaanzuur in ons zwembad. Kunnen jullie me zeggen hoe een chloorshock met vloeibare chloor het best gedoseerd wordt? En hoe pak je dit praktisch het best aan, gelet op de grote bidon?
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.